21 Ιουν 2016

Οι όροι τριβάς, λεσβία 1


Η "Λεσβία" 

Το κοινωνικό κονστρουκτιβιστικό γλωσσικό επιχείρημα δεν μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός ότι η σύγχρονη λεσβιακή ταυτότητα έχει την ετικέτα "λεσβία" πολύ πριν από τη "queer" το 1869. Στην πραγματικότητα, στα αγγλικά τουλάχιστον, ο όρος είχε ακριβώς την ίδια σημασία στις αρχές της δεκαετίας δέκατου όγδοου αιώνα, όπως στα τέλη του εικοστού. *

Στις δυτικές κουλτούρες, οι γυναίκες που ερωτεύονται-γυναικες οι οποίες αποκαλούνται "λεσβίες" και μερικές φορές "Σαπφίστριες" για εκατοντάδες χρόνια.

Αυτοί είναι γενικοί όροι για την "ομοσεξουαλική γυναίκα" και όχι για συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις ή ακόμη και για τους ρόλους βιολογικού, κοινωνικού φύλου. Η λεσβιακή σεξουαλικότητα γενικά δεν γίνεται αντιληπτή με δυαδικούς όρους διείσδυσης, αλλά ως θέμα αμοιβαίου τριψίματος των σεξουαλικών οργάνων.

Οι περισσότεροι όροι για τις λεσβίες προτείνουν μια γενικευμένη σεξουαλικότητα από γυναίκα σε γυναίκα και όχι συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις.

Υπάρχουν βέβαια οι λέξεις που δηλώνουν ρόλους του βιολογικού και του κοινωνικού φύλου: Στα Ισπανικά το mal-Flor=ανδρικό λουλούδι, manflora=αγοροκόριτσο, marimacho=αρρενωπή σύζυγος, pantalonuda=παντελονοφορούσα αγοροκόριτσο. Αλλά υπάρχουν επίσης πολλές λέξεις, όπως το λεσβίες και σαπφίστριες, που συνδέονται με τον προσανατολισμό και την επιλογή του φύλου του αντικειμένου (δηλ. τον ομοσεξουαλικό προσανατολισμό) και όχι σε συγκεκριμένους ρόλους βιολογικού, κοινωνικού φύλου:

π.χ. Ισπανικά Donna con Donna=γυναίκα με γυναίκα, Γερμανικά Schmeker Mädchen=γευστικό-νόστιμο κορίτσι, στη φυλή Klamath Sawa linaa= αυτές που ζουν ως συντρόφισες, Μεξικάνικη αργκό, tortillera= αυτή που φτιάχνει τορτίγια, Γαλλικά vrille=τρυπάνι (Richards 1990). Ο κινεζικός όρος για τα λεσβιακά ζευγάρια είναι dui shi, «ζευγάρι που τρώει», χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει το δεσμό-συγκόλληση δύο γυναικών του παλατιού όπως ο σύζυγος και η σύζυγος στην αρχαία Κίνα, και μπορεί να υπονοεί (αμοιβαία;) αιδοιολειξία - αλλά αυτό το τελευταίο είναι ένα συμπέρασμα παρά ένα γνωστό γεγονός. Μερικές φορές μια συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη είναι φανερή, άλλες φορές θα πρέπει να συναχθεί, και άλλες φορές η απροσδιόριστη επιθυμία για το ίδιο φύλο είναι η θεμελιώδης έννοια.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο των ιστορικών "μετατοπίσεων" στο νόημα του όρου πολυαγαπημένη-σύζυγος στο κοινωνικό κονστρουκτιβισμό. Η τριβάς, λεσβία, από το ελληνικό τρίβω, (δηλαδή να τρίβονται τα σεξουαλικά όργανα μαζί, ή να τρίβεται η κλειτορίδα στο ηβικό οστό, κλπ), εμφανίζεται στην ελληνική και λατινική σάτιρα από τα τέλη του πρώτου αιώνα. Η τριβάς ήταν η πιο συχνή (χυδαία) έκφραση για την λεσβία στα ευρωπαϊκά κείμενα για πολλούς αιώνες. Η "τριβάς" εμφανίζεται ήδη στα αγγλικά κείμενα τουλάχιστον από το 1601 ως τουλάχιστον τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, έγινε συνειδητά ντεμοντέ - ήταν σε τρέχουσα χρήση για σχεδόν τρεις αιώνες.

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει καμία γλώσσα για την ερωτική αγάπη μεταξύ γυναικών βασίζεται στην αρχή του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης-Oxford English Dictionary, "το οποίο ιχνογραφεί την "λεσβιοσύνη" [ως έναν όρο που σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό παρά με τη διάσημη ποιήτρια και το νησί της] από το 1870 το "λεσβιακό-lesbic" ως το 1892, και το "λεσβία" ως επίθετο το 1890 και ως ουσιαστικό το 1925.

Ομοίως, οι καταγραφές για την "Σαπφικότητα" ξεκίνησαν το 1890, με το 1902 να δίνεται ως την πρώτη ημερομηνία για το "Sapphist" (Donoghue 1993). Είμαι πάντα έκπληκτη με το πόσο πολλοί ιστορικοί και μελετήτριες-ες φαίνεται να αγνοούν ότι οι συντάκτριες-ες του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης εξαίρεσαν ρητώς την σεξουαλική αργκό από το πεδίο εργασίας τις-τους, και στηρίχθηκαν κυρίως στην "λογοτεχνία" και όχι στο είδος των γραπτών στα οποία καταγράφεται η αργκό (υβριστικά φυλλάδια, εφημερίδες, ημερολόγια, κλπ).

Η νέα έκδοση του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης θα στοχεύσει συγκεκριμένα για να διορθώσει αυτή τη παράληψη, και όταν δημοσιεύσει πολλές από τις αναφορές που πρωτο χρήσιμοποίηθηκαν για σχετικές λέξεις με την ομοσεξουαλικότητα πρόκειται να πάει προς τα πίσω κατά 50 έως 100 χρόνια, ή ακόμη περισσότερο.


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στην http://rictornorton.co.uk/social22.htm#lesbian 


* constructivist=η κονστρουκτιβιστική θεωρία λέει ότι ατομικά οι μαθήτριες κατασκευάζουν νοητικά μοντέλα, προκειμένου να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ο κονστρουκτιβισμός υποστηρίζει την μαθητοκεντρική, την μάθηση της ανακάλυψης, όπου οι μαθήτριες χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που ήδη έχουν για να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις.