27 Ιουν 2016

Πάπας: "Να ζητήσουν συγνώμη οι Εκκλησίες από τις λεσβίες


Ο Πάπας Francis λέει πως οι Χριστιανές πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τις λεσβίες. Ο ποντίφικας είπε πως οι διδασκαλίες της Εκκλησίας υπαγορεύουν ότι οι λεσβίες δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις, αλλά τις σέβονται.

Ο Πάπας Francis, δήλωσε την Κυριακή πως η Χριστιανική και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα πρέπει να ζητήσουν συγχώρεση από τις λεσβίες για τον τρόπο με τον οποίο τις έχουν φερθεί.

Σε μία ωριαία συνομιλία με δημοσιογράφισες-ους στο αεροπλάνο επιστροφής για τη Ρώμη από την Αρμενία, ο ποντίφικας ρωτήθγηκε τι θα γινόταν αν ο ίδιος συμφωνούσε με τα πρόσφατα σχόλια ενός Γερμανού Ρωμαιοκαθολικού καρδιναλίου πως η Εκκλησία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τις λεσβίες. Ο Πάπας υπενθύμισε τις διδασκαλίες της Εκκλησίας, λέγοντας: "[Οι λεσβίες], δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις. Θα πρέπει να είναι σεβαστές, να συνυπάρχουν ποιμαντικά.

"Νομίζω ότι αυτό που έκανε η Εκκλησία είναι πως όχι μόνο δεν απολογήθηκε ... σε μια λεσβία η οποία είναι προσβεβλημένη, αλλά θα πρέπει, επομένως, να ζητήσει συγγνώμη από τις φτωχές, καθώς, και από τις γυναίκες που τις έχουν εκμεταλευθεί, από τα παιδιά που τα έχουν εκμεταλευθεί με το να (εξαναγκάζονται να) εργαστούν".

Η Εκκλησία διδάσκει πως η λεσβιοσύνη δεν είναι αμαρτία, αλλά σεξουαλική συμπεριφορά, και πως οι λεσβίες πρέπει να προσπαθήσουν να είναι ενάρετες. Ο Francis επανέλαβε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή επίκαιρης και δημοφιλούς δήλωσής "Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω;" που έκανε για τις λεσβίες στον πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013.
"Η ερώτηση είναι: εάν ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, η οποία έχει καλή θέληση, και η οποία αναζητά το Θείο, ποιες-οι είμαστε εμείς που θα την κρίνουμε".

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Πατέρας Federico Lombardi, δήλωσε ότι ο Πάπας, λέγοντας "βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση" δεν εννοούσε σημαίνει μια ιατρική κατάσταση, αλλά "ένα άτομο σ' αυτή τη θέση". Στα ιταλικά η λέξη "θέση" μπορεί επομένως να σημαίνει "κατάσταση".

"Εμείς οι Χριστιανές-οί πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τόσα πολλά πράγματα, όχι μόνο για αυτή τη (συμπεριφορά προς τις λεσβίες), αλλά πρέπει να ζητήσουμε συγχώρεση, όχι μόνο συγγνώμη, συγχώρεση. Η λέξη Κύριε, είναι μια λέξη ξεχνάμε τόσο συχνά". Είπε.

Ο Francis χαιρετίστηκε από πολλές λεσβίες και την υπόλοιπη κοινότητα για το ότι είναι ο πιο ελεήμων Πάπας στην πρόσφατη ιστορία, ενώ συντηρητικές-οι καθολικές τον έχουν επικρίνει πως κάνει σχόλια όπως λένε που είναι ασαφή σχετικά με τη σεξουαλική ηθική.

Είπε στις δημοσιογράφισες-ους στο αεροπλάνο πως "υπάρχουν παραδόσεις σε ορισμένες χώρες, ορισμένες κουλτούρες, που έχουν μια διαφορετική νοοτροπία σχετικά με αυτό το θέμα" και ότι υπάρχουν "κάποιες (λεσβιακές) εκδηλώσεις-επιβεβαιώσεις που είναι πολύ προσβλητικές για κάποιες-ους". Πρότεινε ότι αυτές δεν είναι βάσεις για διακρίσεις εις βάρος ή την περιθωριοποίηση των λεσβιών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.6.2016 και την μεταφράσαμε από την  The Gguardian στην https://www.theguardian.com/world/2016/jun/26/pope-francis-says-christians-should-apologise-to-gay-people