17 Αυγ 2016

Σύγκλιση του J. Ginsburg στην υπόθεση Whole Woman's Health κατά John Hellerstedt

Αναφέρεται ως: 579 U. S. ____ (2016) 
Ο J. Ginsburg συγκλίνει 
ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ Αριθ. 15-274 
Whole Woman's Health, και άλλες-οι κατά John Hellerstedt, Επίτροπος, Texas Department of State Health Services, και άλλες-οι. 
Με Διαταγή Έφεσης προς το Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Πέμπτης Περιφέρειας [27 Ιουνίου 2016] 

Ο νόμος του Τέξας που ονομάζεται H. Β. 2 αναπόφευκτα θα μειώσει τον αριθμό των κλινικών και των γιατρίνων που επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες αμβλώσεων. Το Τέξας ισχυρίζεται ότι οι περιορισμοί του H. Β 2 είναι συνταγματικοί διότι προστατεύουν την υγεία των γυναικών που βιώνουν επιπλοκές από εκτρώσεις. Στην πραγματικότητα, «επιπλοκές από μια έκτρωση είναι τόσο σπάνιες και σπάνια επικίνδυνες". Planned Parenthood of Wis., Inc. κατά. Schimel, 806 F. 3d 908, 912 (CA7 2015). Δείτε Επιστολή του Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων Ην. Πολιτειών και άλλες-οι ως Amici Curiae 6-10 (συλλογή μελετών και κατάληξη πως η «[έ] κτρωση είναι μία από τις ασφαλέστερες ιατρικές διαδικασίες που εκτελούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες"), Επιστολή Ερευνητριών Κοινωνικών Επιστημών ως Amici Curiae 5-9 (σύνταξη μελετών που δείχνουν πως "[ε] πιπλοκές από άμβλωση είναι πολύ λίγες»).

Πολλές ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των τοκετών, είναι πολύ πιο επικίνδυνες για τις ασθενείς, αλλά δεν υπόκεινται στην απαίτηση ομολογουμένων-προνομίων χειρουργικού κέντρου ή νοσοκομείου παροχής αυθημερόν χειρουργικής περίθαλψης. Δείτε προηγούμενη, στην 31, Planned Parenthood of Wis., 806 F. 3d, στην 921-922. Δείτε επίσης Επιστολή Ερευνητριών Κοινωνικών Επιστημών 9-11 (σύγκριση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους κινδύνους της άμβλωσης σε σχέση με την αμυγδαλεκτομή, την κολονοσκόπηση, και την οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση), Επιστολή American Civil Liberties Union et al. ως Amici Curiae 7 (όλα τα Επαρχιακά Δικαστήρια για να εξετάσουν την άδεια της- WHOLE WOMAN’S HEALTH v. HELLERSTEDT

Ο J., Ginsburg, συγκλίνει με τις απαιτήσεις προνομίων για την έκτρωση "είναι τουλάχιστον εξίσου ασφαλείς με άλλες ιατρικές διαδικασίες που εκτελούνται συνήθως σε κέντρα θεραπείας εξωτερικής παραμονής"). Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είναι πέρα από λογική πεποίθηση ότι ο H. Β 2 θα μπορούσε πραγματικά να προστατεύσει την υγεία των γυναικών, καθώς ο νόμος για ορισμένες «θα κάνει το απλά πιο δύσκολο να αποκτήσουν τη δυνατότητα να κάνουν αμβλώσεις". Planned Parenthood of Wis., 806 F. 3d, στην 910. Όταν μία Πολιτεία περιορίζει την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες διαδικασίες, οι γυναίκες που είναι σε απελπιστική κατάσταση μπορεί να καταφύγουν σε μη αδειοδοτημένες επαγγελματίες απατεώνισες, λόγω έλλειψης κάτι καλύτερου-faute de mieux, θέτωντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τις. Δείτε Επιτολή της Ten Pennsylvania Abortion Care Providers ως Amici Curiae 17–22. Εφ 'όσον το Δικαστήριο συνδέει την Roe κατά Wade, 410 U. S. 113 (1973), και Planned Parenthood of Southeastern Pa. κατά Casey, 505 U. S. 833 (1992), Στοχευμένοι Κανονισμοί Νόμων σε Παρόχους Άμβλωσης όπως ο H. B. 2 αυτοί «κάνουν ελάχιστα ή τίποτα για την υγεία, αποσκοπούν μάλλον στο να σκορπίσουν εμπόδια στην άμβλωση", Planned Parenthood of Wis., 806 F. 3d, στην 921, δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια δικαστική επιθεώρηση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.6.2016 στην supremecourt.gov και την μεταφράσαμε από την https://www.supremecourt.gov/opinions/15pdf/15-274_p8k0.pdf