29 Αυγ 2016

Leonor Fini


Leonor Fini 
30 Αυγούστου 1907 – 18 Ιανουαρίου 1996

Η κα. Fini ήταν σουρεαλίστρια ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αργεντινή, αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι το 1936. Έγινε μέρος της καλλιτεχνικής κοινότητας της δεκαετίας του 1930 στην οποία περιλαμβάνονται οι Max, Dalí και ο Picasso. 

Μια γυμνή φωτογραφία της που είχε τραβηχτεί από από τον φωτογράφο Henri Cartier Bresson πουλήθηκε προς 305.000 δολλάρια το 2007. 
Έχει ζωγραφίσει πορτραίτα, είχε σχεδιάσει κοστούμια μπαλέτου και είχε διακοσμήσει θέατρα. 

Παντρεύτηκε τον Fedrico Veneziani, αλλά τον χώρισε αμέσως μετά. Είχε πολλές ερωτικές σχέσεις, με γυναίκες και άνδρες, και δημιούργησε μια τριγωνική σχέση με τον Κόντε, Stanislao Lepri και τον συγγραφέα Konstanty Jeleński. 

Αγαπούσε τις περσικές γάτες, κάποια περίοδο είχε 23 γάτες ελεύθερες μέσα στο σπίτι της και να κυριαρχούν στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Η ασθένεια μιας από τις γάτες της θα μπορούσε να της επιφέρει έντονη κατάθλιψη. Η κα. Fini, επίσης, έγραψε τρία μυθιστορήματα και εικονογράφισε πολλά άλλα. Τα έργα της απεικονίζουν ισχυρές αυτόνομες γυναίκες με τους άνδρες να απεικονίζονται ως να χρήζουν προστασίας.

Έχει ειπωθεί γι 'αυτήν ότι είναι η μόνη καλλιτέχνιδα που ζωγραφίζει τις γυναίκες χωρίς να απολογούνται. Στα περισσότερα έργα της απεικονίζονται γυναίκες, πολλά από αυτά παρουσιάζουν ισχυρές, όμορφες γυναίκες (πολλές φορές μοιάζουν με την ίδια) σε τελετουργικές ή προκλητικές καταστάσεις. Οι άνδρες συχνά απεικονίζονται ως λυγερές φιγούρες που βρίσκονται υπό την προστασία των γυναικών της.
Ζωγράφισε τα πορταίτα του μυθιστοριογράφου και δικιμιογράφου Jean Genet της ηθοποιού Anna Magnani, του Jacques Audiberti, της Βαρώνης και ηθοποιού Alida Valli, του σχεδιατή κοσμημάτων Jean Schlumberger της Γαλλίδας μεταφράστριας και ηθοποιού Suzanne Flon καθώς επίσης και πολλών άλλων διασημοτήτων και πλούσιων επισκεπτριών στο Παρίσι. Η σφίγγα και οι γάτες είναι σημαντικό κομμάτι στους πίνακές της, όπως και το θέμα του «διπλού». Ήταν ικανή χαράκτρια, εξ' ίσου ικανή στο σχέδιο, στην υδατογραφία και στην ελαιογραφία.


Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την http://www.iisgd.org/A_Gay_a_Day_Archives_5_2.html