22 Αυγ 2016

Luisa Isabel Alvarez de Toledo y Maura


Luisa Isabel Alvarez de Toledo y Maura 
21 Αυγούστου 1936 – 7 Μερτίου 2008


Η κα. Maura ήταν η 21η Δούκισσα της Medina Sidonia και Grandee της Ισπανίας. Η Δούκισσα έγινε η επικεφαλής της Βουλής των Medina Sidonia, ενός κληρονομικού τίτλου που έχει δοθεί από το 1445, με το θάνατο του πατέρα της το 1955. Είχε πολλούς τίτλους ευγενείας, μια ολόκληρη λίστα θα μπορούσε να παρουσιαστεί εδώ, όπως το ότι ήταν πριγκίπισσα για δύο φορές και κόμισσα για 7 φορές. Έζησε στο παλάτι της Medina Sidonia, στην Cádiz (Κάντιθ), το οποίο στεγάζει το Archivo de la Casa de Medina Sidonia (Αρχείο του Οίκου της Συνδόνης των Μεδίνων), ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά αρχεία στην Ευρώπη.

Ήταν ιστορικός, συγγράφισα και σοσιαλίστρια και φημολογείται ότι ήταν μέλος του ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο ήταν παράνομο μέχρι το 1977). Οι δραστηριότητες αυτές την οδήγησαν σε εγκλεισμό της στη φυλακή της Alcalá de Henares, το 1967, όπου κέρδισε το παρατσούκλι "Κόκκινη Δούκισσα". Το 1955 παντρεύτηκε τον José González Leoncio de Gregorio y Martí με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά.

Η έρευνά της στα αρχεία αποκάλυψε έγγραφα τα οποία την οδήγησαν στο να πιστεύει ότι η Αμερική θα μπορούσε να είχε ανακαλυφθεί, πριν από τον Κολόμβο, από τους αραβο-ανδαλουσιανούς ή Μαροκινούς ναύτες που είχαν συναλλαγές με τα λιμάνια της Βραζιλίας, της Guayana και της Βενεζουέλας. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στα βιβλία της Fuimos No fuimos nosotros (Δεν Ήμασταν Εμείς), που δημοσιεύτηκε το 1992 και África versus América (Αφρική κατά της Αμερικής) το 2000.

Ώρες πριν από το θάνατό της, στις 7 Μαρτίου 2008, η Luisa Isabel Maura νυμφεύθηκε την Liliana Maria Dahlmann με μια πολιτική τελετή στο νεκροκρέβατό της. Ήταν μαζί από το 1983 και η χήρα δούκισσα, Maria Liliana είναι η νόμιμη χήρα της.


Την είδηση την βρήκαμε και τη μεταφράσαμε από την http://www.iisgd.org/A_Gay_a_Day_Archives_5_2.html