25 Αυγ 2016

Patricia Highsmith


Patricia Highsmith 
19 Ιανουαρίου 1921 – 4 Φεβρουαρίου 1995

Η κα. Highsmith έγραψε ψυχολογικά θρίλερ. Οι γονείς της χώρισαν λίγο πριν από τη γέννησή της και είχε μια περίπλοκη σχέση με τη μητέρα και τον πατριό της. Η άλυτη σχέση αγάπης-μίσους θα χρωματίσει ένα μεγάλο μέρος της γραφής της. Σαν παιδί φανταζόταν ότι οι γειτόνισες-ες της είχαν ψυχολογικά προβλήματα και ήταν δολοφονικές προσωπικότητες. 
Σπούδασε γραφή μυθιστορημάτων στο Barnard College και από το 1942 έως το 1948 ήταν σεναριογράφος για κόμικς. Εργάστηκε για το True Comics, το Golden Arrow και το Captain Midnight. Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν το Strangers on a Train (1950), το οποίο σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1951. Πολλά από τα μυθιστορήματά της έχουν γίνει ταινίες όπως το Ο Ταλαντούχος κ. Ripley, το Ripley's Game και το Ripley Under Ground. 
Η κα. Highsmith έγραψε 27 μυθιστορήματα και 8 συλλογές μικρών ιστοριών και έλαβε πολλά βραβεία. Ήταν αλκοολική και δεν απολαμβάνε τη συντροφιά των ανθρώπων. Είχε σχέσεις με γυναίκες, η πιο διάσημη σχέση της ήταν με την συγγράφισα Marijane Meaker. Η βιογραφία της ισχυρίζεται πως ο κος. Ριπλέϋ στα μυθυστορήματά της δεν άλλος από την ίδια, η προσωπικότητα που ίδια θάθελε να είναι. 

Έγραψε ένα και μοναδικό λεσβιακό μυθιστόρημα με τίτλο “Carol ” που εκδόθηκε και στα ελληνικά. Που αρχικός τίτλος ήταν, Η τιμή του αλατιού - The Price of Salt, δημοσιεύθηκε με το ψευδώνυμο Claire Morgan. Συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή ως λεσβιακό μυθιστόρημα, λόγω της σπάνιας ευτυχούς κατάληξης του για εκείνη την εποχή. Η Χάϊσμιθ δεν συνέδεσε δημοσίως την εαυτή της με αυτό το βιβλίο παρά μόνο στα βαθειά της γεράματα, ίσως επειδή είχε εκτενώς εκθέσει την ερωτική της ζωή στο περιεχόμενο του βιβλίου.

Σε έναν επίλογο που έγραψε πολλά χρόνια αργότερα, ως μέρος της απελευθέρωση της από τις εκδόσεις Naiad Press, η Highsmith σημείωσε πως το μυθιστόρημα ήταν εμπνευσμένο από μια μυστηριώδη γυναίκα που ήρθε να ψωνίσει σε ένα κατάστημα όπου η ίδια εργαζόταν. Εκείνο το βράδυ άρχισε να εργάζεται για την ιστορία. Η επόμενη μέρα αρρώστησε με ανεμευλογιά, αλλά εργάστηκε παρά το ότι ήταν άρωστη, ισχυριζόμενη πως ακόμη και ο πυρετός την βοήθησε να γράψει.

Λογοτεχνική σημασία και κριτική 
Λόγω της αίσιου τέλους ή τουλάχιστον την πιθανότητα για ευτυχία που παρέχει το βιβλίο το οποίο αψήφησε το στερεότυπο της θλιβερής λεσβίας που εκπήγαζε από την φαντασία της κοινωνικών στερεοτύπων κ όχι από την πραγματικότητα για τις λεσβίες και λόγω των ασυνήθιστων χαρακτήρων που αψήφησαν τα στερεότυπα της εποχής εκείνης για την λεσβιοσύνη, το μυθιστόρημα Η τιμή του Αλατιού- Κάρολ ήταν δημοφιλές μεταξύ των λεσβιών στη δεκαετία του 1950 . Το βιβλίο σταμάτησε να εκτυπώνεται, αλλά επανεκδόθηκε από την Naiad Press και μια σειρά άλλων λεσβιακών εκδόσεων. 

Προσαρμογή σε ταινία
Στις 23 Μαΐου 2013, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να γίνει μια προσαρμογή του μυθιστορήματος σε ταινία με τον τίτλο Carol, σε σκηνοθεσία Todd Haynes και με πρωταγωνίστριες την Cate Blanchett και την Mia Wasikowska, η οποία είναι σε εξέλιξη. Παραγωγός της ταινίας θα είναι η Elizabeth Karlsen και η Stephen Woolley της εταιρείας Number 9 Films και θα διανεμηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την The Weinstein Company. Στις 31 Αυγούστου 2013, ανακοινώθηκε ότι η Wasikowska αντικαταστάθηκε από την Rooney Mara. Η ταινία Carol θα γυριστεί στη Cincinnati του Οχάιο. 

Η κα.  Highsmith πέθανε σε ηλικία 95 ετών


Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την http://www.iisgd.org/A_Gay_a_Day_Archives_5_2.html

Η ταινία ήρθε και την Ελλάδα κ αποτέλεσε απογοήτευση για το λεσβιακό κοινό. Εξαιρετικά αποστηρωμένη η λεσβιακή έκφραση κινείται μέσα στο πλαίσιο του να είναι ανεκτή από το ετερό κοινό. Το βιβλίο είναι συναρπαστικό.