28 Αυγ 2016

Η λεσβιακή Κληρονομιά της Radclyffe Hall


Η Κληρονομιά της Radclyffe Hall * στις λεσβίες


Η Radclyffe Hall ήταν κάτι περισσότερο από μια πρωτοπόρος λεσβία, ήταν μπροστά από την εποχή της. 

Όταν συζητάμε για το θέμα της ιστορίας των λεσβιών, είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε την απαράμιλλη Marguerite Radclyffe Hall. Είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις κηρύτριες και αξέχαστες φυσιογνωμίες σε όλη τη λεσβιακή κουλτούρα. Το μυθιστόρημα, Το Πηγάδι της μοναξιάς, θα πρέπει να απαιτείται να διαβαστεί.  **


Η Hall γεννήθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 1800 και είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος συγγράφισσα και ποιήτρια. Δεν απολογούταν για τη σεξουαλικότητά της και τη φορούσε σαν ένδειξη τιμής, η οποία ήταν ανήκουστο στις αρχές του εικοστού αιώνα. Εν ολίγοις, η Hall ήταν μπροστά από την εποχή της. Ήταν επίσης αρκετά γόησα, και συμμετείχε σε περισσότερες από μία σκανδαλώδεις σχέσεις στη διάρκεια της ζωής της.
Είναι κατανοητό γιατί η κληρονομιά Hall είναι συνώνυμη με ιστορίες του ρομαντικότητας, ηρωϊκότητας-sheroism, και σαγήνης. Εκείνη διαχέεται λεσβία και κάμπτει τα στερεότυπα για το κοινωνικό φύλο κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, όπου εμείς οι υπόλοιπες θα είχαμε κρυφτεί φοβούμενες τη γελοιοποίηση και ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι του τι κάνει την Hall τόσο ενδιαφέρουσα.

Το άλλο κομμάτι είναι το γράψιμο της. Η Hall έγραψε μια χούφτα μυθιστορήματα, αλλά το Πηγάδι της Μοναξιάς είναι το πιο αναγνωρίσιμο και, δυστυχώς, το μόνο έργο της λεσβιακής φαντασίας. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα ενιαίο κεντρικό χαρακτήρα, την Stephen Gordon, η οποία περιγράφεται ως λεσβία με ανδρικά χαρακτηριστικά και τάσεις. Αν και δεν είναι σεξουαλικό, το θέμα του μυθιστορήματος δεν ήταν καλοδεχούμενο από κάθε μέσο. Είχε απαγορευτεί στην Αγγλία, και πολλά αντίγραφα καταστράφηκαν. Τελικά, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από μια μακρά και πολύπλοκη δικαστική μάχη.

Ενώ υπάρχουν πολλά (πολλά) αξιοσημείωτα αποσπάσματα από το πηγάδι της μοναξιάς, αυτή είναι ίσως η πιο βαθιά από την άποψη της λεσβιοσύνης: «Δεν είσαι ούτε αφύσικη ούτε αποτρόπαια, ούτε τρελή, είσαι τόσο πολύ ένα κομμάτι αυτού που οι άνθρωποι αποκαλούν φύση, όπως καμία άλλη, μόνο είστε ανεξήγητη ακόμη - δεν έχετε θέση σας στη δημιουργία".

Η κληρονομιά Hall συνεχίζει να τιμάται από την λεσβιακή κοινότητα με πολλούς τρόπους. Υπήρξαν βιβλία που γράφτηκαν γι' αυτήν και τη ζωή της, συγγράφισες δημιούργησαν ψευδόνυμα χρησιμοποιόντας λογοπαίγνιο με το όνομά της καθώς και σύλλογοι, οργανώσεις, μπάντες και κοινοτικές ομάδες είχαν το όνομά της. Η ανάλυση του έργου και της γραφή της είναι επίσης ατελείωτες. Η Pink Paper παραθέτει την Hall στον αριθμό 16 στην λίστα των 500 κορυφαίων λεσβιών ηρωΐδων.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.4.16 και την μεταφράσαμε από την http://www.lotl.com/Culture/The-Lesbian-Legacy-Of-Radclyffe-Hall-1160/ 

* Στην φωτογραφία όρθια είναι η Radclyffe Hall και στην πολυθρόνα η Una Elena Troubridge

** Το μυθιστόρημα "Το Πηγάδι της Μοναξιάς" μεταφράστηκε στα ελληνικά πριν μερικά χρόνια. Η ιστορία είναι μια θλιμένη εξιστόριση που καταλήγει όπως συνήθως για την επόχη εκείνη σε απαισιόδοξο τέλος.