25 Αυγ 2016

Σωτηρία Μπέλλου-Sotiria Bellou


Σωτηρία Μπέλλου-Sotiria Bellou 
22 Αυγούστου 1921 – 27 Αυγούστου 1997

Η κα. Μπέλλου ήταν τραγουδίστρια και εκτελέστρια της ελληνικής ρεμπέτικης μουσικής. Γεννήθηκε στο νησί της Εύβοιας. Ξεκίνησε το τραγούδι στην ηλικία των 3 ετών και έφτιαχνε η ίδια τις κιθάρες της. Η μητέρα της την κτύπησε, όταν έμαθε ότι η κόρη της ήθελε να γίνει καλλιτέχνιδα, αλλά ο πατέρας της αγόρασε μια κιθάρα και πλήρωνε τα μαθήματα. 

Έκανε έναν διακανονισμένο γάμο, σε ηλικία 17 ετών, με τον Βαγγέλη Τριμούρα. Ο σύζυγός της την κακοποιούσε και εκείνη αντέδρασε ρίχνοντας του βιτριόλι,  διαβρωτικό οξύ, στο πρόσωπό του κατά τη διάρκεια ενός καυγά. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση, η ποινή τελικά μειώθηκε σε 6 μήνες.Αυτό προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στις-στους συγγενείς της και έτσι η ίδια μετακόμισε στην Ιταλία το 1940 και στη συνέχεια στην Αθήνα. 

Η κα. Μπέλλου εντάχθηκε στην Ελληνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συνελήφθη από τους Ναζί, που την βασάνισαν και στη συνέχεια την φυλάκησαν. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ήταν μέλος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). 

Ως τραγουδίστρια την ανακάλυψε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ενώ εργαζόταν ως σερβιτόρα, και άρχισε να μελετά μαζί με τον συνθέτη. Το 1947 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ.

Είχε προβλήματα εξάρτησης με το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια που την οδήγησαν στη φτώχεια στα γεράματά της. Δεν τιμήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το θάνατό της, δεν πήρε ποτέ σύνταξη αντιστασιακής αλλά έχει πλέον αναγνωριστεί ως μία από τις πιο πρωτότυπες φωνές του ρεμπέτικου. 

Η κα. Μπέλλου ήταν ανοιχτά λεσβία * και εξαιρετικά γεναιόδωρη με τις συντρόφισές τις. 
Η βιογραφία της, Σωτηρίας Μπέλλου, Πότε Ντόρτια Πότε Εξάρες κυκλοφόρησε το 1998.


Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την http://www.iisgd.org/A_Gay_a_Day_Archives_5_2.html

* Χαρακτηριστικό παρατσούκλι της από την κοινωνία ήταν το Σωτήρης.