26 Σεπ 2016

Δώστε σε ένα κορίτσι έναν εκσκαφέα


Δώστε σε ένα κορίτσι έναν εκσκαφέα
Ας σταματήσουμε να βάζουμε τα παιδιά μας σε κουτιά, λέει η αρθρογράφος μας.

Σε μια φωτογραφία ενός μικρού αγοριού που φορούσε μια φανέλα με μια εικόνα του Άλμπερτ Αϊνστάιν στο μπροστινό μέρος, η λεζάντα για τη διαφήμιση μίας μάρκας νοικοκυριού έχει ως εξής: "Μικρέ ερευνητή ... το μέλλον ξεκινά από εδώ".

 Μέχρι εδώ καλά. Εκτός, και αν στη συνοδευτική φωτογραφία, υπάρχει ένα κοριτσάκι που φοράει ένα κρέμ-ροζ πουλόβερ με το γράμμα «G» και, έντονο χρώμα, όπως σας αρέσει, η λεζάντα της γράφει: "Η κοινωνική πεταλούδα ... μιλά από την πίσω αυλή".


Όχι, δεν είναι διαφήμηση γυναικείου περιοδικού από τη δεκαετία του 1970. Αυτή ήταν η διαφήμιση της Gap για τα παιδιά το 2016 και ήταν αυτό που τον 21ο αιώνα αποκαλούμε στιγμιαίο αποτυχημένο μάρκετινγκ. Όπως και πολλές - με ή χωρίς παιδιά - οι οποίες παραπονέθηκαν για την σεξιστική διαφήμιση των ρούχων Gap, η σύζυγός μου Έλλη και εγώ μεταφορικά συνοφρυωθήκαμε όταν ακούσαμε για πρώτη φορά γι' αυτό.

Δεν είμαστε στην λίστα ηεκτρονικού ταχυδρομείου της Gap και η Έλλη είναι επιστημονική καθηγήτρια, ωστόσο πριν ξεσπάσει η αναταραχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είχαμε ήδη παραγγείλει το πουκάμισό του Άλμπερτ Αϊνστάιν - για την 16 μηνών κόρη μας, Annie. Εξετάσαμε το ενδεχόμενο επιστροφής της, με τα άλλα ρούχα που είχαμε αγοράσει από συλλογή της Gap για παιδιά, γιατί εξοργιστήκαμε, αλλά στο τέλος νοιώσαμε ότι της πήγαινε η φανέλα. Αυτή έδειχνε όμορφη φορόντας την. Τα μαλλιά της έμοιαζαν λίγο με αυτά του Αϊνστάιν.

Αλλά αυτή η μικρή πράξη ανυπακοής είναι μόνο η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης μάχης στο να μην επιτρέψουμε να τεθούν σε κουτιά τα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να περιορίζονται από την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Το γεγονός που έχει σημασία είναι πως, υπάρχουν πολλά από αυτά τα πράγματα που είναι απλά έξω από τον έλεγχό μας. Θα πάνε στο νηπιαγωγείο, θα πάνε στο σχολείο, θα έχουν συναντήσεις για παιχνίδι σε σπίτια άλλων ανθρώπων. Θα έχουν φίλες οι γονείς των οποίων δεν θα αισθάνονται την ανάγκη να αντισταθούν στα στερεότυπα και ότι, με τη σειρά τις-τους, θα κάνουν τα παιδιά τις-τους να χρησιμοποιούν τα στερεότυπα.

Ανεξαρτήτως του αν έχουμε ή δεν έχουμε παιδιά, θα πρέπει να ενσταλάξουμε στα παιδιά την πεποίθηση ότι μπορεί να είναι ή να κάνουν ό,τι θέλουν, ανεξάρτητα από το φύλο τις-τους. Ότι τα στερεότυπα των φύλων που πως λένε τα αγόρια μπορεί να είναι έξυπνα εκεντρικά ενώ τα κορίτσια πρέπει να δείχνουν χαριτωμένα και νοικοκυρές είναι ξεπερασμένο. Πως οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν απλά δεν καταφέραν να συμβαδίσουν με τη σύγχρονη ζωή.

Το υπόλοιπο κείμενο μοπορείτε να το διαβάσετε στην Diva του Οκτωβρίου



Την είδηση την βρήκαμε, γραμμένη από την Heather Peace και τη μεταφράσαμε από την  http://www.divamag.co.uk/category/comment/heather-peace-give-a-girl-a-digger.aspx