6 Σεπ 2016

Λεσβίες Θεές στη μυθολογία


Στον Όλυμπο ενώ η ανοχή παρουσιάζεται συχνά ως ένα σημάδι της προόδου του πολιτισμού, από την ανάγνωση της ελληνικής μυθολογίας αποκαλύπτεται μεγαλύτερη αποδοχή της λεσβιακότητας στην αρχαία Αθήνα από ό,τι μπορεί να καυχηθεί ο σημερινός κόσμος των θρησκειών. Αυτές οι Ελληνίδες λεσβίες θεές και ημίθεες αποδεικνύουν πως η λεσβιακή κουλτούρα δεν είναι σύγχρονη εφεύρεση.

Καλλιστώ 
Αυτή η νύμφη ακόλουθη της Αρτέμιδας πήρε όρκο να παραμείνει παρθένα και δεν θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό ακόμη και από τον Δία, τουλάχιστον στην ανδρική του μορφή. Αλλά όταν ο Δίας μεταμφιέστηκε σε Άρτεμη, ήταν που παρασύρθηκε στην αγκαλιά της θεάς. Ο Ησίοδος έγραψε ότι αφ' ότου αυτό το ραντεβού ανακαλύφθηκε, η Καλλιστώ μεταμορφώθηκε σε αρκούδα πριν από εκείνη γεννήσει το γιο της Αρκά. Η Καλλιστώ και ο Αρκάς αργότερα τοποθετούνται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου και της Μικρής Άρκτου.

Άρτεμις 
Δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, η θεά ήταν από διαφορετικές αναφορές μια σχεδόν αγενής παρθένα ή μια λεσβία με πολλές νύμφες ερωμένες, συμπεριλαμβανομένης της Κυρήνης, της Αταλάντης, και της Αντίκλειας καθώς και της θεάς της σελήνης Δίκτυννας. Για κάποιες μελετήτριες, ήταν εράστρια της Καλλιστώ πριν η νύμφη βιαστεί από τον Δία. Η ερευνήτρια Johanna Hypatia-Cybelaia γράφει ότι οι λεσβίες θιασώτισες την λατρευόταν ως Ορθία Αρτέμιδα, και ότι οι λεσβίες στο λιμάνι Παμφυλία αναφέρονται σε ύμνο της θεάς ως Άρτεμις Pergaea.

Οι Αμαζόνες 
Η αρχική φυλή γυναικών πολεμιστριών, οι Αμαζόνες ζούσαν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από άνδρες, όπου οι ισχυρές γυναίκες έκαναν ετερό σεξ μία ή δύο φορές το χρόνο - μόνο για αναπαραγωγικούς σκοπούς - με άνδρες σκλάβους που απήγαγαν από γειτονικά χωριά ή με αιχμάλωτους κατά τη διάρκεια των πολέμων, σύμφωνα με τον Στράβωνα. Τι συνέβαινε την υπόλοιπη χρονιά; Λοιπόν, πολλές μελετήτριες προτείνουν την ιδέα ενός πολιτισμού λεσβιών, υπάρχει τέχνη εκείνης της εποχής που απεικονίζει την Αμαζόνα Βασίλισσα Penthesilia να αποδέχεται ένα δώρο έρωτα από μια κυνηγό από τη Θράκη.

Αθηνά 
Η θεά της σοφίας και προστάτιδα της Αθήνας ήταν παρθένα για σχεδόν κάθε μελετήτρια της μυθολογίας, αλλά είχε εκφράσει μια ερωτική έλξη στην Myrmex μία επίσης παρθένα από την Αττική. Ωστόσο, τελείωσε άσχημα όταν η Myrmex προσποιήθηκε ότι έχει εφεύρει το αλέτρι, μια από τις δημιουργίες της Αθηνάς, και η Αθηνά μεταμόρφωσε τη νεαρή σε μυρμήγκι.

Αφροδίτη 
Ενώ η θεά του έρωτα, δεν προσδιορίζει σε περίοπτη θέση την εαυτή της ως λεσβία, η Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ από τη Λέσβο (ναι, ήταν λεσβία) διηγήθηκε πολλές ερωτικές λεσβιακές ιστορίες και το όνομα της Αφροδίτης αναφέρεται ως η μεγαλύτερη προστάτιδα και σύμμαχος των λεσβιών εντός της ελληνικού πανθέου των θεανών.


Ίσιδα 
Η Αιγύπτια θεά, λατρευόταν και από τις Ελληνίδες-ες, είναι γνωστή για την επίλυση του ζητήματος της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου στο παρελθόν. Η Iphis γεννήθηκε γυναίκα, αλλά ανατράφηκε ως άνδρας από τη μητέρα της, η οποία απέκρυψε την αλήθεια, επειδή ο σύζυγός της ήθελε έναν άνδρα διάδοχο. Τελικά, η Iphis ερωτεύτηκε την Ιάνθη, μια γυναίκα, και την αρραβωνιάστηκε.
Πριν από το γάμο, η Iphis προσευχήθηκε στο ναό της Ίσιδας για μια λύση, και ιδού! Αυτή έγινε αυτός. Όπως σημειώνεται στην Owlcation, αυτό μπορεί να ήταν ένα ετερό τέλος, αλλά η ιστορία του έρωτα δένεται με λεσβιακά θέματα.

Τειρεσίας 
Ο τυφλός προφήτης του Απόλλωνα ήταν ο πιο διάσημος στον ελληνικό μύθο όπου μετατράπηκε από άνδρα σε γυναίκα για επτά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επταετίας ως γυναίκα, ο Τειρεσίας έγινε ιέρεια της Ήρας, παντρεύτηκε, και είχε ακόμη και παιδιά, σύμφωνα με τον Ησίοδο. Μετά οι θεές τον αλλάξαν πάλι, ο Δίας ζήτησε να μάθει ποιές-οι απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο, οι γυναίκες ή οι άνδρες. Ο Τειρεσίας αποκάλυψε πως οι κυρίες είχαν το περίπου 10 φορές καλύτερη απόλαυση από ό,τι οι άνδρες. Με την αναφορά του αυτή κέρδισε την τύφλωση του από την Ήρα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.8.2016 και την μεταφράσαμε από την http://www.advocate.com/arts-entertainment/2016/8/25/20-gay-greek-gods?pg=13#article-content 



* Στην εικόνα είναι η Isis (καθήμενη δεξιά) που καλωσορίζει την Ελληνίδα ηρωίδα Ιώ, καθώς αυτή γεννήθηκε στην Αίγυπτο στους ώμους της προσωποποιημένης Nile, όπως απεικονίζεται σε μια ρωμαϊκή τοιχογραφία από την Πομπηία.