28 Σεπ 2016

Πολιτική των τσεπών Α'

Η ιστορία των τσεπών δεν είναι μόνο σεξιστική, είναι πολιτική


Χίλαρι Κλίντον φορούσε ένα απατηλά απλό κοστούμι όταν ανέβηκε στη σκηνή στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών να δεχθεί το χρίσμα του κόμματος για την προεδρία. Η άψογη ραπτική της -προσαρμογή της ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της κα. Clinton, η χιονισμένη λευκότητα της ένδυσής της συνδέεται με το κίνημα σουφραζέτας, και, χωρίς o σχεδιστής Ralph Loren να το υπαινίσεται, το κοστούμι φαίνεται να ξεπερνά τη μόδα - απροσδιόριστα, ανήκει σε κάθε γυναίκα. Όλα αυτά τα σημεία κάνουν το λευκό κοστούμι της Χίλαρι ένα σημαντικό ένδυμα, αλλά το κοστούμι έκανε την κα. Κλίντον να δείχνει περισσότερο ισχυρή. Μια παράλειψη στο κοστούμι Κλίντον ψιθύρισε μια μακρά, αμφισβητήσιμη ιστορία, και αυτή είναι η εξής: Δεν έχει τσέπες.

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς ο σεξισμός υπαγορεύει αν ένα ρούχο επιδέχεται χρήσιμες τσέπες. Ενώ η τάξη παίζει αναμφισβήτητα ρόλο, τα ρούχα των ανδρών τείνουν να είναι ευρύχωρα, ορατές τσέπες, τα γυναικεία ενδύματα τείνουν να έχουν μικρές τσέπες, αν υπάρχουν καθόλου. Για την αναλογία των τσεπών τους, λίγα εχουν να πουν, αλλά οι γυναίκες διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια των τσεπών τις για περισσότερο από έναν αιώνα. "Μια υπεροχή υπάρχει στην ανδρική ένδυση ... η προσαρμογή της στις τσέπες", έγραψε η Charlotte P. Gilman έγραψε στην εφημερίδα New York Times το 1905. Συνεχίζοντας, "Οι γυναίκες έχουν κατά καιρούς κόμισαν τσάντες, μερικές φορές ραμμένες εσωτερικά, μερικές φορές δεμένες επάνω τις, μερικές φορές επισείωντάς τες στο χέρι, αλλά μια τσάντα δεν είναι μια τσέπη".

Πιο αληθινά λόγια σπάνια έχουν γραφτεί. Μια τσάντα δεν είναι μια τσέπη, και τσέπες – περισσότερο από το παντελόνι, περισσότερο από τις γραβάτες, περισσότερο από τα μπόξερ-σλιπ, ακόμη περισσότερο από ό,τι κοστούμια - είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ των γυναικείν και ανδρικών ρούχων. Οι τσέπες είναι πολιτική, αλλά πιθανώς όχι με τον τρόπο που θα περιμένατε αρχικά.
Μια φορά κι έναν καιρό, κάθε μία-ένας έφερε τσάντες. Στη Μεσαιωνική εποχή, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έδεναν τσάντες τους στην μέση ή φορούσαν κρεμασμένες στις ζώνες, αυτές οι τσάντες έμοιαζαν πολύ με τα αστεία πακέτα Renfaire. Καθώς ο αγροτικός κόσμος μεγάλωνε περισσότερο στις πόλεις και εγκληματίες εξελίσονταν, οι άνθρωποι έκρυψαν πονηρά εξωτερικές τσέπες τις κάτω τις επιφάνειες της ένδυσης ώστε να εμποδίσουν τους λωποδύτες, τα μεσοφόρια των γυναικών και τα ανδρικά σακάκια ήταν εφοδιασμένα με λίγες σχισμές που επέτρεπαν να έχετε πρόσβαση στις εσωτερικά των ρούχων δεμένες τσέπες σας.

Μόνο στο τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα οι τσέπες γίνονται μέρος των ανδρικών ενδυμάτων, μόνιμα ραμμένες σε παλτό, γιλέκα και παντελόνια, οι τσέπες των γυναικών, ωστόσο, δεν υπήρχαν. Ελλείψη ενσωματωμένων τσεπών, οι γυναίκες συνέχισαν να κρύβουν τις δετές τσέπες τις, οι οποίες ήταν μεγάλες, συχνά κρεμαστές σακούλες. Κρυμένες κάτω από τα μεσοφόρια τις, ποδιές, και τα στριφόματα, αυτές οι εξαιρετικά διακοσμημένες τσέπες ταλαντεύονταν έντονα με το περιεχόμενό τους. Θα μπορούσατε να χωρέσετε πολλά σε αυτές τις τσέπες - σετ ραπτικής, τρόφιμα, κλειδιά, γυαλιά, ρολόγια, μπουκάλια αρώματος, χτένες, ταμπακέρες, γραφική ύλη, και χρήματα όλα βρήκαν τη θέση τους.

Η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε τα πάντα. Ενώ τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα αφειδώς ενέδωσε στο ροκοκό, στις φαρδιές φούστες που βροντοφώναζαν παρακμή και πλούτο σε κάθε γυάρδα του υφάσματος τις, το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα, ψιθύρισε αυτοσυγκράτηση. Οι φούστες ήρθαν κοντά στο σώμα, η φυσική μέση αλλάζει θέση αλλά ποτέ προς τα πάνω, και η σιλουέτα αραίωσε για να γίνει μια λεπτή στήλη. Αυτή η νεοκλασική ματιά δεν είχε κανένα περιθώριο για τσέπες-σάκο, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να χρειάζονται να μεταφέρουν τα πράγματά τις. Το τσαντάκι, ένα μικρό, ιδιαίτερα διακοσμημένο πορτοφόλι, γεννήθηκε - και σαν μια ολέθριο στοιχειό, που ποτέ πραγματικά δεν έφυγε. Στα άκρα από το τσαντάκι, καδένες – αλυσίδες στη μέση που μοιάζουν με μεγάλες, κουδουνιστά βραχιόλια γοητείας για πολύ απασχολημένες - ήρθε στη συνείδηση των καταναλωτριών το 1828. Σε αντίθεση με τα πορτοφόλια, τα οποία έκρυβαν τα πάντα, αυτές οι μοντέρνες ζώνες έφεραν τις ανάγκες των γυναικών στο προσκήνιο.


Βρίσκεστε στο Α΄μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ


Ττην είδηση την βρήκαμε στις 19.9.2016 γραμμένη από τη Chelsea G. Summers και την μεταφράσαμε από http://www.racked.com/2016/9/19/12865560/politics-of-pockets-suffragettes-women