13 Οκτ 2016

Γιατί σχετίζονται οι γάτες με τις μάγισες;


Γιατί οι γάτες σχετίζονται με τις μάγισσες; 


Οι γάτες είναι ένα από τα λίγα ζώα που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις στις Απόκριες Halloween . Δεν είναι θάναι πλήρως τρομακτική η ομάδα χωρίς νάχει θέμα διασκόμησης τη γάτα και τουλάχιστον μιας επισκέπτριας τα αυτιά πρέπει να κοσμούνται από γάτες και μουστάκια γάτας στη διάρκεια της αποκριάτικης νύχτας. Η δημοτικότητα των γατών στο Halloween έχει πάντα να κάνει με τη σχέση τις με τις μάγισσες, αλλά πώς ξεκίνησε αυτό; Έχουμε διερευνήσει αυτή την ενδιαφέρουσα αντιστοίχιση με περισσότερες λεπτομέρειες.


Μαύρες γάτες και Μεσαίωνας 
Γνωρίζουμε όλες ότι οι γάτες κάποτε λατρεύονταν σαν Θεές, αλλά με την πάροδο των ετών αμαυρώθηκε η φήμη τις. Στα μέσα του 14ου αιώνα, οι μαύρες γάτες συνδέθηκαν με το διάβολο, έτσι πολλές από αυτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Μαύρου Θανάτου. Αυτό αποδείχθηκε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, γιατί οι γάτες θα είχαν εξολοθρεύσει ποντίκια και θα είχαν βοηθήσει στον περιοριιμό της πανούκλας. Αν υπήρχε μαγαλύτερος αριθμός γατών, είναι πιθανό ότι οι περισσότερες-οι άνθρωποι θα είχαν επιζήσει της πανούκλας.

 
Η εκκλησία εναντίον των μαγισσών 
Ο όρος μαγεία μπορεί να έχει αρνητική χροιά τώρα, αλλά αυτή σημαίνει στην πραγματικότητα «δύναμη σοφών», όπως η λέξη «wicca» προέρχεται από το «wicce», ή «σοφή». Ενώ οι μάγισσες φέρεται να είναι σε θέση να εκτελούν μαγικά, να παρασκευάζουν επίσης φίλτρα και ήταν γνωστές για το ότι θεράπευαν με φυσικά φάρμακα άρρωστες-ους. Στην Χριστιανική Εκκλησία δεν άρεσε το γεγονός ότι οι άρρωστες ζητούσαν από τις μάγισσες να λύσουν τα προβλήματά τις, και έτσι εξάπλωσαν προπαγάνδα ότι μαγικές δυνάμεις τις προέρχονταν από το διάβολο.

Οι περισσότερες-οι στην Ευρώπη του 16ου αιώνα άρχισαν να πιστεύουν ότι οι μάγισσες ήταν κακές, και πολλές δικάστηκαν, βασανίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Από τότε που οι μάγισσες ήταν ένα με τη φύση, ήταν συνηθισμένο για αυτές να έχουν μια γάτα συντροφιά. Επιπλέον, οι Κέλτισες πίστευαν ότι οι γάτες ήταν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν σε αυτό τον κόσμο μετά τη διάπραξη κακών πράξεων. Τέτοιες θεωρίες οδήγησαν τις ανθρώπους να κατασκευάζουν ιστορίες μαγισσών που μετατράπηκαν σε γάτες.

«Μάρτυρες» σε αυτές τις μεταμορφώσεις ισχυρίστηκαν ότι οι μάγισσες γλιστρούσαν μέσα στα σπίτια των ανθρώπων το βράδυ για να τις βλάψουν. Μερικές μάγισσες, “ομολόγησαν” το έγκλημα αυτό, προφανώς από τα βασανιστήρια που υπέστησαν αναγκάζονταν να πουν κάτι τέτοιο. Έτσι, η γάτα έγινε κάτι περισσότερο από κατοικίδιο ζώο, μια μάγισσα, ήταν η οικογένειά-κολητή της.
Δυστυχώς, αυτό σήμαινε ότι οι γάτες συνδέθηκαν με τις δίκες των μαγισσών και συχνά αντιμετώπισαν την ίδια μοίρα με τις ιδιοκτήτριες τις. Κάηκαν στη πυρά.


Είναι μαύρες γάτες ακόμα γούρι; 
Οι μαύρες γάτες, εξακολουθούν να θεωρούνται ως γούρι σε πολλές χώρες, κυρίως σε εκείνες που δεν επηρεάστηκαν από τις δίκες των μαγισσών, όπως η Ιαπωνία και η Ρωσία. Στην πραγματικότητα, οι Ιαπωνέζες πιστεύουν είναι σημαντικό για τις άγαμες γυναίκες να έχουν μια φίλη γάτα, καθώς πιστεύεται ότι προσελκύουν όμορφους μνηστήρες. Το να εμαφανιστεί μια μαύρη γάτα στο κατώφλι σας μυστηριωδώς είναι ένας καλός οιωνός στη Σκωτία, επίσης.

Σύγχρονες μάγισσες της ημέρας, ή άσπρες μάγισσες όπως αποκαλούνται οι ίδιες, εξακολουθούν να κρατούν τις γάτες ως κατοικίδια ζώα, και ποια μπορεί να τις κατηγορήσει; Όταν πρόκειται για την αποφυγή κινδύνου, χάρη στις αυξημένες αισθήσεις τις - δεν είναι περίεργο που λέγεται πως έχουν εννέα ζωές. 


Την είδηση την βρήκαμε γραμμένη από την Elena Barnard και την μεταφράσαμε από https://www.animalfriends.co.uk/blog/why-are-cats-associated-with-witches/