15 Οκτ 2016

Γεροντοκόρη Β'


Ο τίτλος «γεροντοκόρη» έχει αγκαλιαστεί από τις λεσβίες ή και τις φεμινίστριες όπως η Sheila Jeffreys, της οποίας το βιβλίο Η Γεροντοκόρη και οι Εχθροί της (1985) ορίζει ως γεροντοκόρες απλά τις γυναίκες που έχουν επιλέξει να απορρίψουν τις σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες. Το 2015 στο βιβλίο, Η Γεροντοκόρη, Κάνοντας μια Δική της Ζωή, η Kate Bolick έχει γράψει, «Για μένα, η γεροντοκόρη είναι αυτοδύναμη και μυστηριώδης. Νομίζουμε ότι ξέρουμε ποια είναι η σύζυγος και η μητέρα, αλλά η άγαμη γυναίκα είναι μυστηριώδης. Μου αρέσει αυτό το μυστήριο. Έτσι, ο όρος είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να παραμείνει η ιδέα της αυτονομίας που μπορεί τόσο εύκολα να χαθεί μέσα στο γάμο ή τη μητρότητα».


Τουλάχιστον μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι σύγχρονες γεροντοκόρες αισθάνονται ένα κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με το καθεστώς status τις, και μια αίσθηση τόσο αυξημένης ορατότητας όσο και αφάνειας. "Η αυξημένη ορατότητα προήλθε από τα συναισθήματα του να εκτίθεσαι, και η μη ορατότητα προήλθε από τις υποθέσεις που κάνουν άλλες-οι".

Σε αυτή την πρώτη έννοια, ο όρος είναι, ή χρησιμοποιήθκε σε νομικά έγγραφα στα αγγλόφωνα έθνη, για τον προσδιορισμό  οποιαδήποτε άγαμης γυναίκας και το «εργένης» χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των άγαμων ανδρών. Ο όρος περιγράφει κάθε άγαμη. Ωστόσο, έκτοτε έχει εξελιχθεί για να αναφερθεί μόνο σε μεγαλύτερες, ανύπαντρες γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, στην Αγγλία και την Ουαλία, ο όρος καταργήθηκε υπέρ του όρου "μόνη" *1  για τον σκοπό της καταχώρηση του γάμου το 2005.



Λόγοι που οι γυναίκες δεν τελούν γάμο 
Οι γυναίκες μπορεί να μην τελούν γάμο για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η έλλειψη των επιλέξιμων ανδρών, ο αριθμός των οποίων μπορεί να μειωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια του πολέμου ή η οικονομική δομή της κοινωνίας (δηλαδή, η ύπαρξη επαγγελμάτων για τις γυναίκες ώστε να κερδίζουν χρήματα) *2

 
Για αιώνες, το έργο που παράγεται από τις γυναίκες ήταν και είναι μέρος του νοικοκυριού που παρέχεται δωρεάν. Με την εκβιομηχάνιση, αναπτύχθηκαν θέσεις εργασίας που απέφεραν χρήματα στις γναίκες - αλλά ήταν συχνά αναμενόμενο, έως και σήμερα, ότι μόλις η γυναίκα τελέσει γάμο θα εγκαταλείψει την εργασία της και θα φροντίσει τα παιδιά και το νοικοκυριό. Έτσι, ο γάμος της στερεί την ανεξαρτησία και ακόμη και νομικές ελευθερίες.

Για παράδειγμα, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος εμπόδισε πολλές γυναίκες της γενιάς εκείνης από το να βιώσουν ένα ειδύλλιο ή και ένα γάμο, ή το να έχουν παιδιά. Η εικόνα της παλιάς γεροντοκόρης με την ξεθωριασμένη φωτογραφία του νεκρού συντρόφου στρατιώτη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην κορνίζα του τζακιού ήταν κοινή σε ταινίες της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Ομοίως, στο αμερικανικό κλασικό μυθιστόρημα Όσα Παίρνει ο Άνεμος (1936) σχετικά με τον Εμφύλιο πόλεμο, οι πολυάριθμες αναφορές που δίνονται για να θρηνεί τον αρραβωνιαστικό, γυναίκες που "δεν ήθελαν, να τελέσουν γάμο", καθώς και η έλλειψη άγαμων, αρτιμελών (και ως εκ τούτου ικανών για «γάμο») ανδρών στο τέλος του πολέμου.

Στις σύγχρονες κοινωνίες σε καιρό ειρήνης με μεγάλες ευκαιρίες για ρομαντική σχέση, ο γάμος και τα παιδιά, δίνουν άλλους λόγους να παραμένουν άγαμες οι γυναίκες και να παραμένουν όσο πλησιάζουν τα γηρατειά. Ο ψυχολόγος Erik Erikson υποτεθεί ότι κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης (ηλικίας 18 έως 39), τα άτομα βιώνουν μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία για οικειότητα (δηλαδή, για μια δεσμευμευτική σχέση που να οδηγήσει σε γάμο) και στην επιθυμία για απομόνωση (δηλαδή, ο φόβος της δέσμευσης).  Άλλοι λόγοι που οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να μείνουν άγαμες περιλαμβάνει την επικέντρωση στην καριέρα, την επιθυμία για μια ανεξάρτητη ζωή, οικονομικές εκτιμήσεις, ή απροθυμία να κάνουν τους συμβιβασμούς που αναμένονται σε ένα γάμο. [19]

Μερικές συγγραφισες-είς έχουν προτείνει ότι για να κατανοήσουμε γιατί οι γυναίκες παραμένουν άγαμες, πρέπει καμιά να εξετάσουμε τους λόγους που οι γυναίκες τελούν γάμο και γιατί θεωρούμε ότι πρέπει ο γάμος τις να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σρη ζωή της. Σύμφωνα με την Adrienne Rich, "Οι γυναίκες έχουν τελέσει γάμο γιατί ήταν αναγκαίο, λόγω οικονομικών, προκειμένου τα παιδιά που θα αποκτήσουν δεν θα υποστούν οικονομική στέρηση ή κοινωνικό εξοστρακισμό, προκειμένου να παραμείνουν σεβαστές, προκειμένου να κάνουν ό,τι αναμενόταν από τις γυναίκες, επειδή προέρχονται από «μη φυσιολογική» παιδική ηλικία ήθελαν να αισθάνονται «φυσιολογικές», και επειδή το ετερό ειδύλλιο έχει παρουσιαστεί ως η μεγάλη γυναικεία περιπέτεια, καθήκον, και εκπλήρωση".  *3


Λαϊκή κουλτούρα 
Οι γεροντοκόρες υπήρξαν το επίκεντρο της προσοχής από την καλλιέργεια των μέσων ενημέρωσης και γενικά για αιώνες. Είναι οι "aanissat" στα αραβικά, "γεροντοκόρες" ή οι «ηλικιωμένες κόρες» στα αγγλικά, "Ηλικιωμένες Κόρες" στα γαλλικά, "zitelle" στα ιταλικά, "Alte Jungfer» στα γερμανικά, ή "dakhtar torsheedeh» στα περσικά. [21 ]


Εκδηλώσεις 
Στην Αυστραλία, τα κόμματα που πραγματοποιούν συναντήσεις για νέες-ους ώστε να κοινωνικοποιηθούν (ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές). Αυτά τα γεγονότα είναι γνωστά ως Χοροί γεροντοκόρων και εργένηδων ή συνήθως "Χοροί Γ και Ε". Υπάρχει επίσης μια φιλανθρωπική ομάδα γυναικών μεταξύ των ηλικιών 21 και 35, που ονομάζεται οι Γεροντοκόρες του Σαν Φρανσίσκο, που οργανώνουν εκδηλώσεις.


Μεσα Μαζικής Ενημέρωσης 
Στη δεκαετία του 2010, το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε για αυτή τη λέξη ως μια μορφή επανοικειοποίησης από λεσβίες, φεμινίστριες του τρίτου κύματος. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν διάφορα blogs - βίντεο, όπως:. Reclaimingthepejorative, ένα άρθρο του περιοδικού Bitch, και το κανάλι το Σπίτι της Γεροντοκόρης στο YouTube.


Ταινίες 
Πολλές κλασικές και μοντέρνες ταινίες έχουν απεικονίσει στερεοτυπικούς χαρακτήρες γεροντοκόρης. Για παράδειγμα: Στην κλασική Now, Voyager (1942), η Μπέτι Ντέιβις έπαιξε την Charlotte Vale, μια μη ελκυστική, με υπερβολικό βάρος, καταπιεσμένη γεροντοκόρη της οποίας η ζωή κυριαρχείται από τη δικτατορική μητέρα της, μια αριστοκρατική χήρα της Βοστώνης της οποίας η λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση της κόρης της συνέβαλε στην πλήρη έλλειψη αυτοπεποίθησης της κόρης. 



Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Γ' μέρος πατήστε εδώ.



Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την https://en.wikipedia.org/wiki/Spinster#cite_note-9


*1 όρος εξ' ίσου υποτιμητικός αφού θεωρεί πως όποια δεν έχει άνδρα είναι μόνη. Ενώ εκείνη μπορεί να έχει συντρόφισα ή και οικογένεια επιλογής φίλες-οι.

*2 Να είναι λεσβίες.

 *3 "Compulsory Heterosexuality and Lesbian Existence." Signs, Vol. 5, No. 4, Women: Sex and Sexuality. (Summer, 1980), pp. 631-660. Αναγκαστική Ετεροσεξουαλικότητα και Υπαρξη των Λεσβιών.