21 Οκτ 2016

Το πιστοποιητικό γέννησης δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση με συγγένειας


Λεσβίες Μητέρες: Το πιστοποιητικό γέννησης δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση με συγγένειας 

Βάζοντας το όνομά σας στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού σας αυτό δεν εγγυάται γονικά δικαιώματα. 

Τα περισσότερα λεσβιακά ζευγάρια ξοδεύουν πάνω από 5.000 δολλάρια για να αποκτήσουν παιδοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως πάντα, ο Καναδάς είναι έτοιμος να κάνει τη ζωή πολύ ευκολότερη στα λεσβιακά ζευγάρια που έχουν οικογένειες. Το Ontario θέσπισε νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα που δίνει την δυνατότητα στις λεσβίες κοινωνικές γονείς να σχετίζονται με τα παιδιά τις, με τα ίδια νομικά δικαιώματα όπως οι ετερό γονείς. Οι άνθρωποι που νομκά δεν θεωρούνται γονείς δεν θα πρέπει να ζουν με το φόβο ότι δεν μπορούν να πάρουν ιατρικές και άλλες αποφάσεις για τα παιδιά τις, αν η μια σύζυγος καταστεί ανίκανη.

Με την δημοσίευση την ισότητα του γάμου, πολλές πιστεύουν ότι αυτό είναι αλήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι και οι δυο μητέρες καταγράφονται στο πιστοποιητικό γέννησης. Τη στιγμή της γέννησης του παιδιού σας, συμπληρώνετε χαρτιά, προκειμένου να λάβετε ένα πιστοποιητικό γέννησης και αν είστε έγγαμες, μπορείτε να καταχωρήσετε την εαυτή σας ως «έγγαμη» σε οποιαδήποτε μορφή. Από τον Ιούλιο του 2015, το Υπουργείο Υγείας άρχισε να εκδίδει το πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης στο πατρικό όνομα της βιολογικής μητέρας και αναφέρει τη σύζυγο της βιολογικής μητέρας ως «Γονέα - Πατέρα".

Αλλά επειδή απλώς και τα δύο ονόματα εμφανίζονται στο πιστοποιητικό γέννησης ως "γονείς" δεν αποτελούν νομικές γεννητόρισες. Με άλλα λόγια, ένα πιστοποιητικό γέννησης από μόνο του δεν παρέχει γονικά δικαιώματα και, ως εκ τούτου, στηριζόμενες μόνο στο πιστοποιητικό γέννησης αφήνει το παιδί και τις γονείς ευάλωτες σε μια σειρά από τομείς και περιστάσεις.

Υπάρχει σήμερα ένας προτεινόμενος Νόμος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ρέει στο Harrisburg, αλλά ήδη από τώρα, δεν υπάρχει νομοθεσία που να διέπει τις γεννητόρισες στην Πενσυλβανία για τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα από τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μέχρι να μην υπάρξει, τίποτα άλλο από το σχηματισμό νόμιμης σχέσης «παιδιού-γονέα» μέσα από μια παιδοθεσία που θα προσδώσει μια σχέση συγγένειας γονέα-παιδιού μεταξύ μιας κοινωνικής γονέα και του παιδί της.

Χωρίς την παιδοθεσία, η σχέση γονέα-παιδιού είναι εκτεθειμένη. Αν, για παράδειγμα, στην περίπτωση του διαζυγίου θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν δικαιώματα της κοινωνικής γονέα για το παιδί και την επιμέλεια επισκέψεων. Επιπλέον, σε περίπτωση θανάτου της κοινωνικής γονέα, τα δικαιώματα του παιδιού στην κληρονομιά θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν.

Μέσα από μια παιδοθεσία, ωστόσο, το ζευγάρι λαμβάνει ένα πιστοποιητικό Παιδοθεσίας, και το έγγραφο αυτό και μόνο το έγγραφο αυτό, παρέχει μια νομική σχέση γονέα-παιδιού, η οποία συνεπάγεται με αυτό το πιστοποιητικό πολλά δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως η λήψη αποφάσεων σε ιατρικές καταστάσεις, την επιμέλεια και την υποστήριξη παιδιών και τα κληρονομικά δικαιώματα.

Ένα Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο αποφάνθηκε πριν από 10 χρόνια ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν οι δότες σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές τεχνολογίες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα των γονιών, όπως εκείνες που συνέβαλαν χωρίς ιατρική υποβοήθηση, αλλά χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή την θέση που εισάγει το νομοσχέδιο στη σελίδα 66.

Μην με παρεξηγείτε, η ισότητα του γάμου έχει κάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό ευκολότερο από ορισμένες απόψεις. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί μια έρευνα στο σπίτι, η οποία, αν έχετε περάσει από μια τέτοια έρευνα, είναι πολύ ακριβή και ενοχλητική. Όλες οι πελάτισες μου δυσαρεστήθηκαν όταν χρειάστηκε να περάσουν από τη διαδικασία της έρευνας στο σπίτι. Υπάρχουν γυναίκες που γεννούν καθημερινά μωρά που είτε τα κακομεταχειρίζονται ή και παραμελημελούν, αλλά τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να υπομείνουν να έρχονται άνθρωποι στο σπίτι τις για να ελέγξουν την ασφάλεια και δουν τα οικονομικά του ζευαριού ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ζευγάρι μπορεί να πάρει ένα μωρό. Ένα άλλο όφελος του γάμου,  ανάλογα με το πού ζείτε είναι ότι, μπορείτε να έχετε μητρώο-αρχείο προγενετικής παραγγελίας, η οποία επισημοποιεί ουσιαστικά τη νομική σχέση γονέα-παιδιού "προ-γενετικά» έτσι ώστε μόλις το μωρό γεννιέται, το μη βιολογικά σχετιζόμενο πρόσωπο είναι αυτόματα μια νομική γονέας. Ένα ακόμα νομικό βήμα, που πρέπει να γίνει είναι η προ-γενετική, σε αντίθεση με την επισημοποίηση της σχέσης γονέα-παιδιού σε 4-5 μήνες μετά τη διαδικασία της γέννησης.


Τα χρήματα και η ενέργεια που δαπανούν οι λεσβιακές οικογένειες για τη νομική γραφειοκρατία και η ανησυχία του αν πρέπει να ασχοληθούν με τις πάνες και το να βρουν χρόνο να παίξουν με τα παιδιά. Η μητρότητα είναι μια εμπειρία από μόνη της. Για να προσθέσετε μια δέσμη νομικών ζητημάτων στην κορυφή του είναι ένα βάρος για τις γονείς δεν χρειάζεται να προστεθεί και η νομοθεσία δίδοντας στη συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των κοινωνικών γονέων και των παιδιών τις ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.10.2016 και την μεταφράσαμε από την http://www.curvemag.com/News/LGBT-Moms-A-Birth-Certificate-Does-Not-Equal-Parentage-1516/