29 Οκτ 2016

Λεσβίες καταγγέλουν τον σεξισμό των γκέι Β'


Οι γκέι θέλουν να καθορίσουν 
Ενθαρρυμένοι από τις ελβετικές φωνές που έχουν ανάψει τα ελβετικά μυαλά για δύο εβδομάδες και προκλήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση για το σεξισμό η Cassaris ήθελε να δείξει με το δελτίο τύπου ένα ακόμα επίπεδο του δημόσιου σεξισμού και έτσι να ανοίξει μια πόρτα. 


Η Cordula Niklaus, Αντιπρόεδρος της Wybernet, του Επαγγελματικού Δικτύου Λεσβιών, επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι για τις λεσβίες να ακούστούν οι ανησυχίες τις. "Ακριβώς επειδή είμαστε κοινότητα, οι λεσβίες και οι γκέι θα πρέπει πια σε όλα τα κοινωνικά θέματα νάχουμε την ίδια στάση.

Όποιος έχει κοινωνικοποιηθεί ως άνδρας συχνά δεν έχει την αίσθηση των θεμάτων των γυναικών και δεν τα ανοίγει ως θέματα". Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι από τα κοινά Προγράμματα, συχνά οι γκέι θέτουν την ημερήσια διάταξη. Στο φεστιβάλ Pride της Ζυρίχης εκδηλώνεται αυτή η γκέι έμφαση για το εμπόριο και οι λεσβίες μάλλον ασκούν πολιτική στο προσκήνιο.

Αλλά συχνά τα λεσβιακά πρότζεκτ αποτυγχάνουν στους χρηματοδοτικούς πόρους, επειδή δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά τα θέματα των λεσβιών. Οι γκέι οργανώσεις έχουν περισσότερα χρήματα και ως εκ τούτου είναι πιο ορατές, αφού μπορούν να επενδύσουν στη διαφήμιση, σε ιστοσελίδες και σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπου πολλά από αυτά είναι για τις λεσβίες απλώς όνειρο.

Η συνεργασία των λεσβιών και των γκέι έχει δείξει στο παρελθόν ξανά και ξανά ότι υπάρχουν πολλά σημεία τριβής που είναι μερικές φορές δύσκολο να ξεπεραστούν. Η Lovis Cassaris είναι σίγουρη "Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το σεξισμό και τον αποκλεισμό στο εσωτερικό της Κοινότητας. Πολλοί γκέι αγνοούν το σεξισμό".

Η Cassaris ασχολείται επίσης με τους πατριαρχικούς μηχανισμούς εξουσίας που επικρατούν στην γκέι κοινότητα: "Υπάρχουν γκέι οι οποίοι, προκειμένου να απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές, αποκαλούν άλλους άνδρες, προσβλιτικά ως αδερφές" και προσπαθούν να ταιριάζουν με τη στερεοτυπική εικόνα-ρόλο, αντί να δείχνουν την ποικιλομορφία".

Αλλά τι σκέφτονται οι γκέι για τα ξεκάθαρα λόγια των λεσβιών αδελφών τους; Η γκέι ελβετική ομοσπονδία Ροζ Σταυρός, δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό χθες.

Για άλλους: "Αυτές οι δηλώσεις δεν με εκπλήσσουν", λέει ο Mehdi Künzle, διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου Pro Aequalitate, που αγωνίζεται για τα LGBTI δικαιώματα στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων. "Είναι γεγονός ότι οι λεσβίες είναι λιγότερο ορατές. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γκέι συχνά βρίσκονται στην κοινότητα σε πρώτο πλάνο. «Πολλοί γκέι είναι αυτή η μορφή σεξισμού και γνωρίζουν ότι αναπαράγουν τη συμπεριφορά που ξέρουν», είπε ο εμπειρογνώμονας.


Προωθείτε η εσωτερική συζήτηση 
Ο Künzle λέει ότι ο διάλογος σχετικά με τους μηχανισμούς αποκλεισμού είναι επειγόντως αναγκαίος - και όχι μόνο σε σχέση με τις λεσβίες, αλλά και τις τρανς, τις έγχρωμες ή τις ανάπηρες. "Αυτό περιλαμβάνει μια διαδικασία αυτο-αντανάκλασης". Μόνο τότε τι θα μπορούσε να αλλάξει.

Ο Künzle είναι επίσης σοκαρισμένος από την εχθρότητα που επικρατεί σε γκέι πλατφόρμες όπως το GayRomeo. «Μια συζήτηση για αυτήν την κοινότητα, και τις εσωτερικές διακρίσεις βρίσκεται σε εξέλιξη», λέει ο Künzle.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Hannes Rudolph, Διευθύνων Σύμβουλος των Lgtbtiq ομάδων εργασίας της Ζυρίχης (HAZ). «Έχει γίνει κατανοητό εδώ και αρκετό καιρό ότι η λεσβοφοβία, ομοφοβία και τρανσφοβία συνδέονται έντονα με το σεξισμό". Ο μισογυνισμός είναι παραδεχτός μεταξύ των γκέι εξίσου καλά και από τους ετερό άνδρες. "Αυτό περιλαμβάνει μια εχθρότητα προς την ποικιλομορφία, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη στην κοινότητα".

Αλλά τι μπορούν να κάνουν οι γκέι για να αυξηθεί η προβολή των λεσβιών ή των τρανς; "Οι λευκοί, γκέι πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους και να την χρησιμοποιήσουν για λιγότερο προνομιούχες ομάδες. Και: Θα πρέπει να αρχίσουν να μοιράζονται τα προνόμιά τους με τις άλλες επιτέλους".


Βρίσκεστε στο Β' μέρος της είδησης για να βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ.




Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την http://www.aargauerzeitung.ch/leben/leben/der-lesbische-aufschrei-doch-vielen-schwulen-ist-dieser-sexismus-nicht-bewusst-130672926