26 Οκτ 2016

Η αμφισεξουαλική Edna St. Vincent Millay


Η αμφισεξουαλική Edna St. Vincent Millay: 
Η ποίηση και τα πάθη της
Ευρύτερα γνωστή για τη λυρική ποίηση της, η Edna St. Vincent Millay ήταν μια ποιήτρια του εικοστού αιώνα και θεατρική συγγράφισσα, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Πούλιτζερ Ποίησης το 1923. 


Η ποιητική της ανθολογία A Few Figs from Thistles ήταν αμφιλεγόμενη για τις περιγραφές του φεμινισμού και της γυναικείας σεξουαλικότητας. Ήταν επίσης αρκετά γενναία για να υποβάλει την προκλητική ιδέα το 1900- πως μια γυναίκα έχει δικαίωμα στη σεξουαλική ευχαρίστηση, και δεν είχε καμία υποχρέωση να είναι πιστή.

Η ζωή της σαν αγόρι
Ενώ η μητέρα της Edna ήταν έγκυος, δήλωσε πως ήταν πεπεισμένη ότι ήταν έγκυος σε αγόρι. Παρομοίως, καθ' όλη τη ζωή της η Edna ήταν γνωστή ως Vincent στην οικογένειά της και στις στενές φίλες-ους.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας της, είχε δημοσιεύσει ποιήματα στο παιδικό περιοδικό Αγίος Νικόλαος. Μέχρι την ηλικία των δεκαέξι, η Millay είχε ήδη μια πραγματική "αίσθηση του λειτουργήματος" της ποιήτριας. Τέσσερα χρόνια μετά, μπήκε σε προσοδοφόρο διαγωνισμό ποίησης με την προτροπή της μητέρας της. Οι καλύτερες συμμετοχές του εν λόγω διαγωνισμού δημοσιεύθυκαν σε έναν τόμο.

Το μακρύ ποίημα της Millay - με τίτλο «Αναγέννηση» - κατέκτησε την 4η θέση και όχι μόνο έφερε την λογοτεχνική αναγνώριση της, αλλά κέρδισε και μια υποτροφία για το Vassar College.

Η αγάπη της για τις γυναίκες
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι θεωρούσε επίσης την εαυτή της ως αμφισεξουαλική, που είχε πολλές σχέσεις με γυναίκες και λιγότερο με άνδρες πριν από το γάμο της.

Κατά τη διάρκεια της εποχής που ζούσε στο Vassar, είπε πως είχε αρχίσει την εξερεύνηση της σε σχέση με τις γυναίκες, με μερικές από τις οποίες ήταν βαθιά παθιασμένη. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αγγλίδα ηθοποιός Edith Wynne Matthison, η οποία είχε τα διπλάσια χρόνια από την ίδια.

Αλληλογραφούσαν η μία με άλλη. Σε μία από τις επιστολές, η Millay έγραψε: "Μου έγραψες ένα όμορφο γράμμα. Αναρωτιέμαι αν αυτό σήμαινε να είναι τόσο όμορφα όσο ήταν. Νομίζω ότι έκανες, γιατί κατά κάποιο τρόπο ξέρω ότι τα συναισθήματά σου για μένα, είναι ισχνά, η φύση της αγάπης".

"Όταν μου πεις να έρθω, θα έρθω, με το επόμενο τρένο, ακριβώς όπως είμαι. Αυτό είναι πραότητα, να είσαι σίγουρη, δεν έρχομαι φυσικά με πραότητα γνωρίζω ότι πρόκειται για μια περήφανη πραότητα που σε περιτριγυρίζει", πρόσθεσε.

Όταν τέλεσε γάμο το 1923, η Millay με τον Eugen Boissevain, έκανε μια συμφωνία με το σύζυγό της, πως ο γάμος τους θα είναι σεξουαλικά "ανοιχτός". Η Millay ισχυρίστηκε ο σύζυγός της επέτρεψε την προσωπική της ελευθερία, και ότι ζούσαν σαν δύο εργένηδες.

Βέβαια, αυτό ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο στη δεκαετία του 1920. Αλλά αυτή ήταν, πεισματάρα με ισχυρή ατομικότητα και με αποφασιστικότητα να κάνει τα πράγματα με τον δικό της ενδεικτικό τρόπο. 

Χάρη στο διαδίκτυο, μπορούμε να την ακούσουμε να απαγγείλει ένα από τα ποιήματά της εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.8.16 και την μεταφράσαμε από την http://www.lesbiannews.com/bisexual-edna-st-vincent-millay-poetry-passion/