20 Οκτ 2016

Ladies της Llangollen Α'


Το 18ο αιώνα, μια υπόθεση σκανδαλίζει την Ιρλανδία. Η Eleanor Butler ήταν η κόρη της πιο ισχυρής οικογένειας της χώρας. Sarah Ponsonby ήταν ορφανή και κατά 16 χρόνια νεότερη της Eleonor. 

Οι δύο Ιρλανδές Κυρίες- η Lady Eleanor Butler και η Sarah Ponsonby- έγιναν "οι δύο πιο διάσημες παρθένες στην Ευρώπη" κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. 
Κατά μία έννοια, αυτές οι δύο γυναίκες άρχισαν την ιδέα του "Γάμου της Βοστώνης"- μια συντροφική σχέση μεταξύ δύο άγαμων γυναικών ανεξάρτητων από τους άνδρες το 19ο αιώνα. 


Ποιες ήταν οι κυρίες της Llangollen; 
Από τη μία πλευρά, η Lady Eleanor Butler ήταν η νεότερη κόρη μιάς πλούσιας οικογένειας - των Butlers του Κάστρου Kilkenny στην Ιρλανδία-και ο πατέρας της ήταν ο κόμης του Ormonde. Αφού δεν είχε σύζυγο στην ηλικία των 39 θεωρούνταν γεροντοκόρη, Eleanor είδε πως ο δρόμος της ήταν σε ένα γυναικείο μοναστήρι, με δεδομένο το πως η οικογένειά της ένοιωθε γι 'αυτήν.

Η Sarah πήγαινε σε ένα κοντινό σχολείο κοριτσιών, εκεί συνάντησε την Eleanor το 1768, όπου έγιναν στενές φίλες έχοντας τακτική ταχυδυδρομική αλληλογραφια. Δώδεκα μίλια μακριά, στο αρχοντικό του Woodstock, η ορφανή 23-χρονη φίλη της Sarah Ponsonby υπέφερε από την ανεπιθύμητη προσοχή του μεσήλικα κηδεμόνα της, Sir William Fownes. Η σύζυγός του, Μπέτυ, την οποία αγαπούσε πολύ η Sarah, ήταν ακόμα ζωντανή, αλλά η υγεία της ήταν κλονισμένη και ο Sir William ανυπομονούσε για την ημέρα που θα μπορούσε, να γίνει η Sarah η δεύτερη κυρία Fownes.

Και οι δύο γυναίκες ένιωθαν παγιδευμένες σε μια αφόρητη κατάσταση. Είχαν λαθραία αλληλογραφία μεταξύ κάστρου Kilkenny και Woodstock, και αποφάσισαν να δραπετεύσουν στην Αγγλία μαζί (εγκατέλειψαν εκουσίως την οικογενειακή κατάσταση, αυτό ακριβώς σήμαινε να φύγουν μακριά). Ντυμένες ως άνδρες, που οπλοφορούσαν και είχαν μαζί τις το σκύλο της Sarah τον Frisk, οδηγούσαν μέσα στη νύχτα για να προλάβουν το πλοίο στο Waterford, αλλά το πλοίο δεν απέπλευσε και αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε έναν αχυρώνα. Εκεί τις έπιασαν και τις γύρισαν στο σπίτι.

Αφ' ότου η πρώτη διαφυγή τις απέτυχε, η Eleanor και η Sarah εστάλησαν σε ξεχωριστά σπίτια. Τότε, η οικογένεια της Eleanor της είπε ότι "είχε ένα έκλυτο νου" και η Σάρα είπε ότι "ήθελε να ζήσει και να πεθάνει μαζί με την Eleanor Butler". 

Η Sarah έπεσε σοβαρά άρρωστη με πυρετό, αλλά η Eleanor, αντιμέτωπη με επικείμενη φυλάκιση σε ένα γαλλικό μοναστήρι, δραπέτευσε και πάλι - αυτή τη φορά στο Woodstock, όπου κρύφτηκε στην κρεβατοκάμαρα της Sarah και υπηρέτρια της, η Μary Carryll, της έφερνε λαθραία τρόφιμα. Όταν αυτό ανακαλύφθηκε, ο Ormondes αρνήθηκε να επαναφέρει την περιπλανώμενη κόρη του και μετά από 10 ημέρες η οικογένεια Fownes υπέκυψε. Η Sarah και Eleanor ήταν ελεύθερες να φύγουν. 

Τη δεύτερη φορά Eleanor έφυγε από το σπίτι της αδελφής της στη μέση της νύχτας και περπάτησε 12 μίλια για να πάει να βρει τη Σάρα, με τη βοήθεια της υπηρέτριας της Mary. Η Mary ήταν άξεστη, τρομερή και φοβερή (το ιρλανδικό ψευδώνυμο της ήταν Molly η Καυγατζού), αλλά οι κυρίες ήταν συγκινητικά αφοσιωμένες σε αυτήν, και αυτή σε αυτές. Όταν πέθανε, ανέγηραν ένα περίτεχνο πέτρινο μνημείο και εκείνη τις κληροδότησε ένα επιπλέον χωράφι, που αγόρασε με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.


Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες έπρεπε να τελέσουν γάμο και να γίνουν ήσυχες νοικοκυρές και μητέρες, οι κυρίες της Llangollen αποφάσισαν ότι ήθελαν να ζήσουν τη δική τις ζωή. Ήταν αποφασισμένες να είναι η μία με την άλλη, και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να συμβεί ήταν να φύγουν από την κόλαση που ζούσαν.

Μια εικόνα της τότε κοινωνίας μας δείχνει πως ήταν νευρική, ζούσε σε αυστηρές συμβάσεις, σε τάξη, με τη θρησκεία, τα ασφυκτικά οικογενειακά καθήκοντα και μια αυστηρά καθορισμένη μοίρα της Ελεονόρ ήταν και στο κάστρο- της αριστοκρατικής κατοικίας, η ιδέα ότι αυτές οι δύο γυναίκες ήταν ερωτευμένες, ποτέ δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό της κοινωνίας και το ότι συμμετείχαν σε μια σεξουαλική σχέση.


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ



Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την http://www.lesbiannews.com/boston-marriage-lesbian-ladies-of-llangollen/ και από την http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/uk/wales/724170/Wales-A-tale-of-two-ladies-ahead-of-their-time.html