26 Οκτ 2016

Vita Sackville-West


Ξετυλίγοντας την πραγματική Vita Sackville-West 
Η Vita Sackville-West, Αγγλίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος, θα μπορούσε να ήταν ένας χαρακτήρας που βγήκε κατ' ευθείαν από μια σκηνή βρετανικού ιστορικού δράματος της τηλεόρασης Downton Abbey. 

Η Αξιότιμη Victoria Mary Sackville-West, Lady Nicolson- που έγραψε το διάσημο μυθιστόρημα The Edwardians- ήξερε όλες τις κατάλληλες χάρες και τις ικανοποιήσεις. 

Ήξερε επίσης πώς να οδηγήσει μια σκανδαλώδη ζωή, αλλά χωρίς να την αφήσει να παρεμβαίνει στο έντιμο καθεστώς-status της. Ήταν κόρη του Βαρόνου και αργότερα τέλεσε γάμο με έναν διπλωμάτη. Ευρισκόμενη συνεχώς υπό το δημόσιο βλέμμα, ήξερε ότι έπρεπε να κάνει όλες τις σκανταλιές της κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού.

Η Vita Sackville-West και η Virginia Woolf Ακριβώς όπως με την Lorena Hickok, της οποίας η σχέση με την πολυγραφότατη ανταποκρίτρια Eleanor Roosevelt αποκαλύφθηκε, η μακρά και έντονη σχέση της Vita με τη Virginia ήρθε στο φως μέσω της ανταλλαγής επιστολών τις.

Για να συνοψίσω τη θέρμη που η Vita αισθανόταν για την Virginia, η ίδια έγραψε κάποτε: "Γίνομαι ένα μόνο πράγμα που θέλει τη Βιρτζίνια". Σε αντάλλαγμα, η Vita αποτέλεσε τη βάση για το μυθιστόρημά της Βιρτζίνια, Ορλάντο: μια βιογραφία, μιας αθάνατης ηρωϊδας η οποία μπορούσε να αλλάξει το φύλο της. Τι περισσότερο, ο γιος της Vita, ο Nigel Nicolson αποκαλούσε το μυθιστόρημα της Βιρτζίνια ως "την μεγαλύτερη και πιο γοητευτική ερωτική επιστολή στη λογοτεχνία".

Εράστρια και των δύο φύλων 
Ακόμα, θα ήταν αδικία για την Vita να πω ότι ήταν απλά ερωμένη της Βιρτζίνια. Υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο εκτός του ότι την ερωτεύτηκε, της έγινε εμμονή. Ενώ ο όρος «λεσβία» ακόμη πλάθονταν, και παρά την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή με τον σύζυγό της, Harold Nicolson, και τα δύο παιδιά τους, οι έρωτες της Vita ήταν περισσότερο προς τις γυναίκες.

Στην ηλικία των 18, η ομορφιά της Vita είχε επιτάξει τις καρδιές πολλών ανδρών. Οι γονείς της προσέβλεπαν σε μια θαυμάσια ένωση με έναν από τους αριστοκράτες που ήθελαν το χέρι της. Τέλεσε γάμο στην προχωρημένη, για την εποχή, ηλικία 27 ετών, διότι δεν ενδιαφερόταν για κανέναν από αυτούς τους άνδρες. Τους αποκαλούσε: "μικρά χορευτικά αντικείμενα στις αίθουσες χορού".

Η Vita Sackville-West και η Rosamund Grosvenor 
Μία από τις μεγαλύτερες αγάπες της Vita ήταν η Rosamund Grosvenor, η οποία καταγόταν από την οικογένεια του Δούκα της Westminster. Περιέγραψε αργότερα τα συναισθήματά της για την Rosamund λέγοντας "συνίθιζε να κάνει το κεφάλι μου να κολυμπά μερικές φορές."

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που συνάντησε τον Harold για πρώτη φορά. Συνειδητοποίησε ότι ήταν ερωτευμένη μαζί του δύο χρόνια αργότερα, όταν ο ίδιος τη φίλησε. "Ποτέ δεν μου φάνηκε λάθος ότι θα πρέπει να ασχολούμαι περισσότερο ή λιγότερο με τον Χάρολντ και να είμαι ταυτόχρονα πολύ ερωτευμένη με την Rosamund", δήλωσε η Vita.

Ευτυχώς, ο Χάρολντ είχε επίσης γκέι σχέσεις. Πολύ πριν από το γάμο της και πολύ καιρό μετά από αυτόν συμμετείχε σε σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες. Κάποια στιγμή, κόλησε σεξουαλική ασθένεια από τον εραστή του. Ωστόσο, ήταν πιο ψύχραιμος με τους συντρόφους του, σε αντίθεση με τη Vita, η οποία ήταν παθιασμένη με τις συντρόφισές της. Αλλά και πάλι, αυτή ήταν η Vita Sackville-West: παθιασμένη όπως είναι συνήθως οι συγγραφείς.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.1.16 και την μεταφράσαμε από την http://www.lesbiannews.com/unravelling-the-real-vita-sackville-west/