1 Νοε 2016

Απόκριες και η ιστορία της δαιμονοποίησης των λεσβιών Α'


Από την κα. Hillary ως τις ηλικιωμένες κυρίες με γάτα, οι λεσβίες, ετερό γυναίκες σιωπηλά επωνομάζονται μάγισσες. 


Υπάρχουν πάνω από οκτώ εκατομμύρια αποτελέσματα, αν αναζητήσετε στη Google "Η κα.Hillary είναι μια μάγισσα": άρθρα, βίντεο, εικόνες. Μερικά χρονολογούνται από τον καιρό που η κα. Χίλαρι Κλίντον ήταν πρώτη κυρία του Αρκάνσας. Τα  περισσότερα είναι τώρα τελευταία - από τότε που ανακοίνωσε πορεία της για την προεδρία.

Καθώς η εκλογή πλησιάζει και η προοπτική της προεδρίας της γίνεται όλο και πιο πιθανή, δυσφημιστές της Κλίντον - με επικεφαλής ανάμεσά τους ο αντίπαλός της Donald Trump - έχουν επεκτείνει τις επιθέσεις τους. Μεταξύ αυτών των επιθέσεων κατασκεύσαν πως είναι μέλος ενός άντρου βρικολάκων, μέλος των Illuminati, και φυσικά πως, είναι λεσβία. Στις 25 Οκτωβρίου η Daily Mail δημοσίευσε μια ιστορία πρώην εραστή της επιμένοντας πως η κα. Χίλαρι είναι λεσβία. Πριν από την τελική προεδρική συζήτηση, ο συντηρητικός παρουσιαστής talk show Michael Savage εκλιπαρούσε τον Trump να ρωτήσει την Κλίντον αν είναι λεσβία.

Ο Savage είπε, "Το μόνο που έχεις να πεις είναι, 'Κοίτα, χθες μια μεγάλη δημοσίευση βγήκε στο National Enquirer από έναν άνδρα που εργάστηκε για εσάς για πολλά χρόνια που λέει πως είχατε πολλές γυναίκες εράστριες, ενώ ο σύζυγός σας ήταν πρόεδρος, είναι αλήθεια;» Σας αρέσουν ακόμα οι γυναίκες με αυτόν τον τρόπο; Τίποτα δεν είναι κακό με αυτό, δεν λέμε ότι είναι ηθικά λάθος, ρωτάμε εκ νέου αν σας αρέσουν ακόμα γυναίκες μετά από όσα ο σύζυγός σας έκανε. Ο [Trump] θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλείψει αυτόν τον τρόπο, τώρα που το σκέφτομαι. θα μπορούσε να πει, «Επειδή ο σύζυγός σας σας πλήγωνε συνεχώς την υπερηφάνειά σας, έχοντας πάντα ένα παλμό στο Οβάλ Γραφείο, καταλαβαίνουμε πως τραυματιστήκατε από αυτό, σας αρέσουν ακόμα, οι γυναίκες με αυτό τον τρόπο; Ή είναι όλα ψευδή; Ενδιαφέρεστε να αντιμετωπίσετε τους ισχυρισμούς αυτούς;" *1 Πόσο πιο στερεότυπο; Γίνατε λεσβία όταν ο σύζυγός σας ξεκίνησε να σας απατά; Κι αφού σταμάτησε σας πέρασε η λεσβιοσύνη. Ως το να είσαι λεσβία είναι κάτι που έρχεται και φεύγει. *1

Ο Trump δεν ρώτησε. Ούτε ο συντονιστής Chris Wallace, παρά την αναταραχή πουβ προκάλεσαν τα άρθρα σχετικά με υποτιθέμενη λεσβιοσύνη της κα. Χίλαρι στις ειδήσεις. Μαγεία και λεσβιοσύνη είναι συχνά συνδεδεμένες και ήταν από τις ημέρες της καύσης των μαγισσών στην πυρά. Και στις δύο κατηγορίες επικεντρώθηκε η προσοχή πίσω στους αιώνες όπου οι γυναίκες κατηγορήθηκαν για «αφύσικη» συμπεριφορά και για πράξεις, οι οποίες μερικές φορές ήταν (και είναι) τόσο απλές, όπως το να είναι άγαμες ή να έχουν πάρα πολλές γάτες.

Η κα. Χίλαρι έχει αποκαλεστεί ως «Διάβολος» από τον Trump στην πιο πρόσφατη συζήτηση - σχετικά με τον ισχυρισμό ότι έχει επαναληφθεί στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας. Έχει ονομαστεί ως "ένας δαίμονας» από τον πρώην προεδρικό υποψήφιο Dr. Ben Carson, από την Infowars του Alex Jones και από τον ιδρυτή των Wikileaks και κατηγόρησε ως βιαστή Julian Assange. Κινούμενα σχέδια έχουν απεικονίσει τη Χίλαρι να καίγεται στην πυρά.

Οι γυναίκες που παραβαίνουν - οι οποίες κάνουν ένα βήμα έξω από την αποδεκτή ενσωμάτωση του ρόλου των γυναικών ο οποίος παραμένει ετεροκανονιστικός και πίσω από τα καθίσματα των ανδρών, ακόμη και το 2016 – έχουν δαιμονοποιηθεί από την Εύα που φέρεται να δάγκωσε το μήλο. Η μισογυνία των εκλογών του 2016 είναι η ίδια ιστορία, γι' αυτό δεν αποτελεί έκπληξη πως η κα. Χίλαρι έχει δαιμονοποιηθεί. Αλλά είναι τόσο αληθινό, το 2016 πίεσε τις γυναίκες που δεν είναι έτοιμες για να γίνουν ηγέτιδες του πιο ισχυρού έθνους στη γη και ως εκ τούτου τις δαιμονοποίησε. Και για τις γυναίκες οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Οι Απόκριες συχνά αναφέρονται ως εθνικές λεσβιακές διακοπές. Λίγες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι είναι η γιορτή που πολλές από μας αγαπούν περισσότερο. Οι Απόκριες ήταν πάντα μια στιγμή που οι Lgbtiq μπορούσαν να είναι οι εαυτές τις – βγάζοντας τη κρυφή μάσκα από τη ντουλάπα και φορόντας τη μάσκα του ποια πραγματικά ήταν. Οι λεσβίες μπορούσαν να ντύνονται όπως τις άρεσε και να γίνονται η προσωπικότητα που ήθελαν χωρίς να δέχονται μομφή.

Οι Απόκριες είναι περίπλοκες, όμως, ιδιαίτερα για τις λεσβίες, ετερό γυναίκες. Η ιστορία του Halloween - All Hallow’s Eve, τη νύχτα πριν από την ημέρα των Αγίων Πάντων, όταν λέγεται στις ψυχές να περπατήσουν ελεύθερα στη γη - είναι γεμάτη για τις λεσβίες, ετερό γυναίκες. Αυτό η εικονική φορεσιά, της μάγισσας, είναι ένα σύμβολο. Οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές,ετερό γυναίκες ήταν αυτές που σχετίζονταν με τη μαγεία, οι οποίες ήταν αιρετικές.

Οι λεσβίες κάηκαν στην πυρά, εξωθήθηκαν σε θάνατο, πνίγηκαν, κρεμάστηκαν. Η πρώτη μάγισσα για την οποία άκουσα ποτέ ήταν η Αφρικανή σκλάβα, Tituba του Salem Village, που διάβασα ως παιδί σε ένα μυθιστόρημα για τις δίκες των μαγισσών στο Σάλεμ. Ως φοιτήτρια ανακάλυψα τη δουλειά της ριζοσπάστριας φεμινίστριας θεωρητικού Andrea Dworkin, η οποία ανέφερε τη "Γυναικοκτονία: Οι Μάγισσες" στο ρηξικέλευθο βιβλίο της Το να Μισείς τη Γυναίκα.

Στο κολέγιο ήμουν h οικοδέσποινα του πρώτου εθνικού λεσβιακού ραδιοφωνικού προγράμματος, η Χώρα των Αμαζόνων στον σταθμό WXPN-FM στη Φιλαδέλφεια. Το Halloween show ήταν ξεχωριστό για μένα: ένας χρόνος για να μνημονεύσω τις ετερό και τις λεσβίες νεκρές μας. Θα ήθελα να διαβάσω από τη τεκμηρίωση της Dworkin του πώς οι ζωές των γυναικών - και ιδιαίτερα των λεσβιών - εξαφανίστηκαν σε ένα ολοκαύτωμα των μαγισσών στην καύση. Όπως η Dworkin έγραψε, "Η μαγεία είναι γυναικείο έγκλημα".

Προφανώς είναι ακόμα εδώ. Η Dworkin εκτιμά ότι ο αριθμός των μαγισσών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού που εμείς αναφέρουμε «εποχή της πυράς» εννέα εκατομμύρια για πάνω από 300 χρόνια. Ο αριθμός αυτός έχει αμφισβητηθεί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αφορούσε τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που θανατώθηκαν για συναναστροφή με τον Διάβολο. Η Dworkin και άλλες φεμινίστριες θεωρητικοί και ιστορικοί έχουν πάντα αναφέρει το μίσος προς τις γυναίκες – η μισογυνία ήταν στον πυρήνα ένδειξης της επιθετικής στάσης στις γυναίκες ως μάγισσες και ποτέ δεν ήταν πιο σαφές από ό,τι κατά τη διάρκεια του τωρινού κύκλου των εκλογών. Η επισήμανση των γυναικών ως μαγισσών και δαιμονικών σήμαινε πως ήταν Othered. Και από τη στιγμή που ήταν Othered, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί σε αυτές.

Μπορείτε να θυμηθείτε άλλη εκλογή, όπου ένας αντίπαλος που ζήτησε τη δολοφονία του άλλου και δεν ήταν είδηση για περισσότερο από μερικές ημέρες;


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ 


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.10.16 γραμμενη από την Victoria Α. Brownworth και την μεταφράσαμε από την http://www.curvemag.com/News/Is-Halloween-For-Demonizing-Women-1558/