12 Νοε 2016

Λεσβοφικά εγκλήματα δεν διώκονται


Επιθέσεις κατά των λεσβιών δεν αναφέρονται ως εγκλήματα μίσους: έκθεση 

Πότε ένα έγκλημα μίσους δεν είναι ένα έγκλημα μίσους; Σύμφωνα με μια Ερευνητική Έκθεση του Ιδρύματος Thomson Reuters, οι επιθέσεις εναντίον της λεσβιακής κοινότητας δεν έχουν αναφερθεί ως εγκλήματα μίσους.

Στην περίπτωση αυτή, ο ορισμός ενός εγκλήματος μίσους από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) είναι "ένα παραδοσιακό αδίκημα, όπως φόνος, εμπρησμός ή βανδαλισμός με το πρόσθετο στοιχείο της προκατάληψης".
Ο ορισμός σημειώνει πως η προκατάληψης αφορά “το σεξουαλικό προσανατοίσμό, τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την αναπηρία, την εθνικότητα".

Εγκλήματα μίσους δεν διώκονται
Παρά τον ορισμό αυτό, οι υποστηρίκτριες-ές του νόμου προτιμούν να διώκουν τις ύποπτες-ους με την «τακτική» ποινική δίωξη αντί ως έγκλημα μίσους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά το Νόμο ορόσημο του 2009- Νόμος Shepard-Byrd που αναγνωρίζει τις επιθέσεις σε λεσβίες ως εγκλήματα μίσους, οι νόμοι του κράτους που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την φτωχή γραπτή σύνταξη τους και κάνοντας τις καταδίκες δύσκολες.

Ομοίως, επειδή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα για την παρακολούθηση των εγκληματικών πράξεων λόγω προκαταλήψεων, δεν υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο προγράμματα για την εκπαίδευση της αστυνομίας και της εισαγγελίας σχετικά με το πώς να ερευνήσουν σωστά τα εγκλήματα μίσους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εισαγγελίες να υποστηρίζουν τη στρατηγική της υποβολής εκθέσεων για πιθανά εγκλήματα μίσους ως «τακτική» ποινικής δίωξης αντί να αποφευχθεί η εξασθένιση του επιχειρήματός τους ενώπιον του δικαστηρίου.

"Είναι σημαντικό να διώκονται ακόμα και αν δεν πρόκειται να πάρει μερικά ακόμη χρόνια, επειδή λέτε πως η κοινότητα δεν θα το ανεχθεί αυτό", δήλωσε ο Jack McDevitt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης, Μασαχουσέτη, ο οποίος μελετά τα εγκλήματα μίσους. "Αλλά πολλές εισαγγελίες δεν θα πάρουν αυτό το ρίσκο», είπε ο McDevitt.

Τα εγκλήματα μίσους επίσης υποαναφέρονται
Ένα άλλο θέμα, αν και το FBI τεκμηριωμένα ανέφερε 1.178 εγκλήματα μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού το 2014, μια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι τα θύματα εγκλημάτων μίσους ήταν 59.000 με τις  μισές-ους να παραδέχονται ότι δεν ανέφεραν την επίθεση στην αστυνομία.

"Εμείς δεν πιστεύουμε στην αστυνομία", δήλωσε η Arianna Lint.

Ο McDevitt επεσήμανε ότι έχει βρει να υπάρχουν προκαταλήψεις μεταξύ αστυνομικίνων-ών: "Η αστυνομία δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις δεκτική. Φταίει το θύμα που είναι λεσβία και με κάποιο τρόπο της άξιζε που της επιτέθηκαν".


Οι λεσβίες εξακολουθούν να είναι στόχος εγκλημάτων μίσους 
Σε συνδυασμό με την έκθεση του Reuters, δεν βοηθά που η εφημερίδα New York Times ανέλυσε την πρόσφατη απελευθέρωση των στατιστικών του FBI για το έγκλημα μίσους για το έτος 2014 και ανακάλυψαν ότι οι «λεσβίες ήταν ήδη οι πιο πιθανοί στόχοι των εγκλημάτων μίσους στις Ην. Πολιτείες".

Με βάση τα στοιχεία του FBI, σχεδόν το ένα πέμπτο των 5.462 λεγομένων εγκληματα μίσους προκατάληψη που αναφέρθηκαν το 2014 ήταν εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος ή μερικές φορές το πως οι θύτριες-ες αντιλαμβάνονται τον προσανατολισμό.

Ο Mark Potok, ένας ανώτερος συνεργάτης στο Νομικό Κέντρο Φτώχειας του Νότου, είπε, ότι αυτό ήταν ίσως εξ' αιτίας του γεγονότος ότι καθώς η κοινωνία αποδέχεται περισσότερο τις λεσβίες, ορισμένα στοιχεία της ίδιας της κοινωνίας εξήγησε, «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αποδεκτό ένα έγκλημα μίσους πως είναι ένα έγκλημα μίσους"; 


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.7.16 και τη μεταφράσαμε από την  http://www.lesbiannews.com/attacks-lgbt-not-reported-hate-crimes/