2 Δεκ 2016

"Πέρασε" το νομοσχέδιο για τις διακρίσεις στην εργασία


Με περιπετειώδη τρόπο «πέρασε» το νομοσχέδιο για τις διακρίσεις στην εργασία

Ηχηρές απουσίες αλλά και διαφοροποιήσεις από τις κομματικές γραμμές στην ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή.

Με απούσα σχεδόν την μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή και απουσίες τακτικής από τους ΑΝΕΛ αλλά και εκπλήξεις από τις ανεξάρτητες-ους, ψηφίστηκαν τελικά σε ονομαστική ψηφοφορία τα 4 πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου ενάντια στις διακρίσεις στην εργασία. Αφορά την ισότητα στην εργασία και την απουσία μεροληψίας, λόγω του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, της ικανότητας ή της εθνικότητας. Μεταξύ άλλων στο νομοθέτημα προβλέπονταν η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα λεσβιακά+ ζευγάρια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κοινοβουλευτικών τις-τους εκπροσώπων, υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε παρούσα-ών. Κατά του νομοσχεδίου η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ.


 Όμως στην ονομαστική ψηφοφορία, υπήρξε σαφές πολιτικό μήνυμα «σπασίματος» των κατευθύνσεων των κομμάτων, είτε τυπικά, είτε άτυπα. Συνολικά στην ψηφοφορία ήταν εκεί 223 βουλεύτριες-ές και απουσίασαν 73. Υπέρ των 4 άρθρων ψήφισαν 201 βουλεύτριες-ές, κατά 21 και υπήρξαν και 5 «παρούσα-ών». Όμως:

Απουσίασαν από την Νέα Δημοκρατία 35 βουλεύτριες ενώ η κοινοβουλευτική της ομάδα απαρτίζεται από 75 βουλεύτριες-ές. (Να σημειωθεί ότι στην ονομαστική ψηφοφορία δεν «μετρούν» οι επιστολικές ψήφοι, εκτός αν η βουλεύτρια-ής βρίσκεται σε επίσημη αποστολή της Βουλής ή του κράτους)

Διαφοροποιήθηκαν από την γραμμή των ΑΝΕΛ οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Επίσης απουσίασαν τα μέλη της κυβέρνησης και μέλη της Κ.Ο των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η θετική ψήφος του κ. Κατσίκη στο άρθρο 11, παρά τα όσα δήλωσε από του βήματος της Βουλής («Μπορεί μία-ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Μπορεί μια λεσβία, ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ; Μπορεί; Ρωτάω;»)το οποίο προβλέπει:

Όποια-ος, κατά τη συναλλακτική διάθεση παροχή υπηρεσιών στο κοινό, παραβιάζει την απαγόρευση της διακριτικής µεταχείρισης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισµού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, τιµωρείται µε φυλάκιση 6 µηνών έως 3 ετών και µε χρηµατική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Από τις ανεξάρτητες βουλεύτριες-ες κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι Νίκος Νικολόπουλος (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) και Λεωνίδας Γρηγοράκος (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, σε ένα κοινοβούλιο που η συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας». Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα προσφέρεται για διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις και έχει προκαλέσει σχολιασμούς από πολλούς πολιτικούς χώρους.


Την είδηση την βρήκαμε σστις 2.11.2016 γραμμένη από τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο από την https://www.vouliwatch.gr/22651-2/#.WEGXg32nj6N 


Η απάντση μας στην ερώηση του κ. Κατσίκη είναι:  "Μια χαρά μπορεί, όσο ένας ετερό παιδεραστής παπάς ή εκπαιδευτικός ή ακόμη καλύτερα ο καθ' έξιν βιαστής ή και αιμομίκτης ετερό οικογενειάρχης.
Διαβάστε έρευνες.