24 Δεκ 2016

Πώς να γίνουν οι αμβλώσεις σπανιότερες Β'


Μελέτες των δυτικών χωρών δείχνουν ότι λίγες γυναίκες που έκαναν έκτρωση μετανιώνουν για την επιλογή τις. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να δουν να επιδεινώνετε η κατάσταση τις μετά από μια άμβλωση, τα προβλήματα τείνουν επίσης να επιδεινωθούν εάν φέρουν τον ανεπιθύμητο όρο μωρό. Αλλά στις φτωχές χώρες, όπου αποστειρωμένα δωμάτια και καλά εκπαιδευμένοι γιατροί έχουν λιγοστά εργαλεία κ εφόδια, ακόμα και νόμιμες χειρουργικές αμβλώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Με Δύση λιγότερο από το 1% των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται με χειροκίνητη αναρρόφηση κενού ακολουθούνται επιπλοκές. Στο Μπαγκλαντές το ποσοστό είναι 12%.

Πολύ ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν οι αμβλώσεις σπανιότερες είναι να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ποια εργασίες είναι γνωστές: εκστρατείες για την εκπαίδευση των ζευγαριών σχετικά με τις διάφορες μεθόδους κατάρτισης για τις γιατρίνεςς και νοσηλεύτριες στην παροχή συμβουλών αντισύλληψης, και κάνοντας τα αντισυλληπτικά εύκολα προσβάσιμα. Ακόμη και στις πλούσιες χώρες, ωστόσο, μερικά ή όλα από αυτά τα εργαλεία λείπουν. Οι Μπαγκλαντυανές και Μαλαουιανές επικροτούν τη χρήση αντισυλληπτικών από ότι οι Ελληνίδες ή οι Ιταλδεςί (βλέπε διάγραμμα 2). Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και της Ρωσίας, περισσότερο από το ένα τρίτο των έγγαμων ζευγαριών που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά βασίζονται στο προφυλακτικό. Στην Ιαπωνία η συμμετοχή φτάνει στο εκπληκτικό ποσοστό 90%.

Η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να συνοφρυάται με την αντισύλληψη. Και πολλά ζευγάρια φοβούνται το κοινωνικό στίγμα και μυθικές παρενέργειες. Στη Νότια Κορέα χρησιμοποιεί το χάπι λιγότερο από το 5% των γυναικών, επειδή νομίζουν ότι είναι επιβλαβές να καταπιούν τεχνητές ορμόνες. Ακόμα κι έτσι, άγαμα ζευγάρια συχνά παραιτούνται από τη χρήση προφυλακτικών για να σηματοδοτήσουν τη δέσμευσή μεταξύ τους, οι άνδρες γνωρίζουν ότι οι γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν το χάπι της επόμενης ημέρας χωρίς μεγάλη δυσκολία και ότι οι αμβλώσεις είναι μια δυνατότητα. Επαγγελματικές συμβουλές είναι σπάνιες. μια γυναικολόγος η οποία έδωσε μια διάλεξη για το σεξ και την αντισύλληψη σε μια σχολή νοσοκόμων είπε αργότερα ότι είχε κάνει τις μαθήτριες-ές να «αισθανθούν άβολα».

Φετίχ για latex Η επικεφαλής μιας κλινικής HIV στην Αθήνα λέει ότι τα ελληνικά νοσοκομεία συστήνουν συχνά προφυλακτικά ως τη πιο αξιόπιστη μέθοδο για την αποφυγή της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, κάθε 100 ζευγάρια που βασίζονται σε προφυλακτικά για ένα χρόνο το 18% θα συλλάβουν, σε σύγκριση με 9% για το χάπι και κάτω από 1% για το ενδομήτρια μέσα-IUD.

Η Ρούλα, μια 30-χρονη αρχιτεκτόνισα από την Κρήτη η οποία σπούδασε στην Αγγλία, όπου τα τέσσερα πέμπτα των γυναικών χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά και σχεδόν καθόλου δεν βασίζονται στα προφυλακτικά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης (σε αντίθεση με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), περιγράφει την παροχή συμβουλών σχετικά με το εύρος των αντισυλληπτικών στην κλινική πανεπιστημίου της ως "διαφωτιστική".

Στη Μακεδονία, όπου λιγότερο από το ένα πέμπτο των γυναικών χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, ορισμένες γιατρίνες βλέπουν τις ενδομήτριες συσκευές-IUD ως «ξένο σώμα» μοιάζει σαν ένα χειρουργικό εργαλείο που κατά λάθος παρέμεινε μέσα στην ασθενή. Άλλες-οι είναι αντίθετες με τη συνταγογράφηση του χαπιού για τις νέες γυναίκες, πιστεύοντας ότι αυτό θα βλάψει τη σωματική τις ανάπτυξη. (Δεν συμβαίνει).

Στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι λίγο μεγαλύτερες γιατρίνες εκπαιδεύονται για να συνταγογραφήσουν σύγχρονα αντισυλληπτικά. Η Luybov Erofeeva του ρωσικού Συνδέσμου του Πληθυσμού και της Ανάπτυξης, μια ομάδα υπεράσπισης, λέει οι Ρωσίδες προτιμούν τα προφυλακτικά ή το υράβηγμα επειδή έχουν ακούσει από τις μητέρες και θείες τις σχετικά με τις επιπλοκές και τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών με υψηλές δόσεις ορμονών και πρωτόγονα ενδομήτρια σπειράματα χρησιμοποιούνταν τη σοβιετική εποχή.

Στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι λίγο μεγαλύτερες γιατρίνες εκπαιδεύονται για να συνταγογραφήσουν σύγχρονα αντισυλληπτικά. Η Luybov Erofeeva του ρωσικού Συνδέσμου του Πληθυσμού και της Ανάπτυξης, μια ομάδα υπεράσπισης, λέει οι Ρωσίδες προτιμούν τα προφυλακτικά ή το υράβηγμα επειδή έχουν ακούσει από τις μητέρες και θείες τις σχετικά με τις επιπλοκές και τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών με υψηλές δόσεις ορμονών και πρωτόγονα ενδομήτρια σπειράματα χρησιμοποιούνταν τη σοβιετική εποχή.

Σε πολλές χώρες, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι αξιολύπητη. Μια ανασκόπηση στις 16 ευρωπαϊκές χώρες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF), μια ομάδα εκστρατεία, διαπίστωσε ότι το θέμα ήταν υποχρεωτική μόνο στις μισές από αυτές και σπάνια περιλαμβάνονταν επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με αντισυλληπτικά. Το κύριο μήνυμα του πρόσφατου φυλλαδίου προσφέρει καθοδήγηση στις δασκάλες της Νότιας Κορέας είναι να κάνουν την υπόθεση ότι οι μαθήτριες δεν θα πρέπει να κάνουν σεξ. Μία από τις προτάσεις είναι να ζητήσουν από τις μαθήτριες να γράψουν επιστολές στο φανταστικό μέλλον τις συζύγους τις, να εστιάσουν το μυαλό τις να παμείνουν αγνές.

Απλά το να πάρουν αντισυλληπτικά μπορεί να είναι μια τέτοια ταλαιπωρία όπου οι γυναίκες να τα παρατήσουν. Οι Ρωσιδες που θέλουν το χάπι συχνά υποβάλλονται σε περιττές γυναικολογικές εξέτασεις από γυναικολόγο. Μερικές Ελληνίδες γιατρίνες είναι απρόθυμες να γράψουν μια συνταγή για το χάπι που καλύπτει περισσότερο από έξι μήνες. Οι γιατρίνες στην ανατολική Ευρώπη διατάσουν συστηματικά όλα τα είδη των περιττών εξετάσεων πριν από τη συνταγογράφηση αντισυλληπτικών, παραβαίνοντας τις επίσημες ιατρικές οδηγίες.

Το κόστος είναι συχνά ακόμα πιο αποτρεπτικό. Μια Ρωσίδα που θέλει ένα IUD πρέπει να πληρώσει για τη συσκευή και για το ραντεβού της τοποθέτησης. Οι αμβλώσεις σε κρατικά νοσοκομεία, αντίθετα, είναι δωρεάν. Οι μισές από τις 16 χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο της αναθεώρησης IPPF δεν παρέχουν καμία αποζημίωση για αντισυλληπτικά, καμιά δεν καλύπτει πλήρως όλες τις μεθόδους. Ακόμη και σε ορισμένες χώρες με γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι γυναίκες πρέπει να πληρώσουν για τα αντισυλληπτικά, δεν έχει σημασία πόσο χαμηλά είναι τα εισοδήματα τις.

Αυτό συμβαίνει παρά την αντισύλληψη πως είναι φθηνή για τις κυβερνήσεις να παρέχουν αντισύλληψη. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας (NHS) παρέχει κάθε είδους αντισυλληπτικού δωρεάν για όλες (καλύτερα οι άνθρωποι να πρέπει να πληρώσουν μέρος του κόστους για άλλες συνταγές). Η αγοραστική δύναμη σημαίνει ότι μπορείτε να πληρώσετε λιγότερο από £ 10 ($ 12.50) για την παροχή ενός έτους του χαπιού και μόλις 18 £ για ένα σπιράλ που αποτρέπει την εγκυμοσύνη για πέντε χρόνια. Η Αγγλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο της χρήσης αντισυλληπτικών.

Η αντισύλληψη προσφέρει επίσης μια εξαιρετική απόδοση στις δημόσιες επενδύσεις. Μια άμβλωση στοιχίζει 13 φορές το ποσό που δαπανά κατά μέσο όρο η χρήστρια αντισυλληπτικού χαπιού ανά έτος. Η Συναίνεση της Κοπεγχάγης, ένα think-tank, εκτιμά ότι όταν η πραγματοποίηση αντισύλληψης και οι συμβουλές για τη σεξουαλική υγεία είναι καθολικά διαθέσιμες θα επιστρέψουν αξία $ 120 για κάθε $ 1 που δαπανάται, ως επί το πλείστον με τη μείωση των θανάτων κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στις φτωχές χώρες.


Πολλά μίλια να διανύσουμε 
Ακόμη και στην Αγγλία, με τις καλά διοικούμενες κλινικές σεξουαλικής υγείας και της πολιτικής της παροχής δωρεάν αντισυλληπτικών, περίπου το ένα πέμπτο των κυήσεων καταλήγουν σε άμβλωση. Και ένα τρίτο των γυναικών που έχουν κάνει αμβλώσεις τουλάχιστον μία πριν. Δεν μπορεί να καταργηθεί, δεν έχει σημασία πόσο φωτισμένη είναι η πολιτική μιας κυβέρνησης. Η Αγγλία έχει περισσότερο ή λιγότερο σωστή στάση. Ένα υψηλό ποσοστό των αμβλώσεων αντιμετωπίζεται καλύτερα ως πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όχι φτηνά μέσω άσκοπων απαγορεύσεων ή περιορισμών , αλλά παρέχοντας τα μέσα για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες άμεσα. 


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.12.16 και την μεταφράσαμε από την http://www.economist.com/news/international/21711025-bans-and-restrictions-do-not-work-superior-birth-control-does-how-make-abortion-rarer?zid=318&ah=ac379c09c1c3fb67e0e8fd1964d5247f