4 Δεκ 2016

Λεσβιακές ιστορίες που άλλαξαν τον κόσμο


7 Αληθινές λεσβιακές ιστορίες έρωτα που άλλαξαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα  

Σε όλη την ιστορία, οι λεσβίες έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των LGBTΙQ σε αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες συνεδριάσεων και στους δρόμους της υδρογείου. Εδώ παρουσιάζουμε μερικά από τα λεσβιακά ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία. 



1. Οι Κόρες-Daughters of Bilitis
Πίσω στο 1955 Σαν Φρανσίσκο, ήταν παράνομο να χορέψεις με κάποια που ήταν του ίδιου φύλου σε δημόσιο χώρο. Τα λεσβιακά μπαρ επίσης υπόκεινταν σε επιδρομές, παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις.


Για να καταπολεμήσει αυτά τα ζητήματα, το ζευγάρι των λεσβιών Del Martin και Phyllis Lyon συν-ίδρυσαν την πρώτη κοινωνική και πολιτική οργάνωση για λεσβίες στις ΗΠΑ, τις Κόρες της Bilitis-Daughters of Bilitis.
 Η Del και η Phyllis πέρασαν τα επόμενα 50 χρόνια με το να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των λεσβιών+ και ήταν το πρώτο ζευγάρι λεσβιών που τέλεσε γάμο στην Καλιφόρνια το 2008, λίγο πριν η Del αποβιώσει.




2. Το ζευγάρι που σπαράσσεται από την τραγωδία 
Στη δεκαετία του '80 η Karen Thompson και η Sharon Kowalski απολαμβάνουν μια ευτυχισμένη, ιδιωτική ζωή μαζί στη Μινεσότα, αλλά δεν είχαν εκ-δηλωθεί δημόσια ως λεσβίες στις οικογένειές τις. Οι ζωές τις έγιναν μια τραγωδία ήταν όταν ένας μεθυσμένος οδηγός κτύπησε την Sharon, αφήνοντας την με μια μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια δεκαετής μάχη της Karen ώστε να αναλάβει τη φροντίδα της Sharon. Οι γονείς της Sharon αρνήθηκαν να δεχθούν πως η κόρη τους ήταν λεσβία και απαγόρευσαν στην Karen να την επισκέπτετε στο νοσοκομείο.

Ακόμα και όταν Sharon έμαθε πώς να πληκτρολογεί μηνύματα για να επικοινωνούν, και συχνά παρακαλούσε να επιστρέψει στην Karen, τα δικαστήρια αρνήθηκαν. Το 1991, το Εφετείο της Μινεσότα αποφάνθηκε για την υπόθεση ορόσημο "Κηδεμονία της Kowalski» όπου η Sharon θα μπορούσε να πάει στο σπίτι για να είναι με την Karen. Η ακούραστη εκστρατεία της οδήγησε στη συνειδητοποίηση των θεμάτων κηδεμονίας και προέβαλε τα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών.


3. Η νοσοκόμα του AIDS και η ακτιβίστρια 
Η Roma Guy και η Diane Jones συνιδρύτρια του Κτιρίου Γυναικών του Σαν Φρανσίσκο το 1979 και αγωνίστηκαν για την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί για δεκαετίες. Η Diane εργαζόταν ως νοσοκόμα του ιού HIV/AIDS κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, βοηθώντας στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, και μαζί με τη σύζυγό της Roma αφιέρωσαν τη ζωή τις για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών και των λεσβιών+, καθώς και εκπαίδευαν κόσμο σχετικά με την κρίση του HIV. Οι προσπάθειές τις καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ της ΗΒΟ "When We Rise".


4.Η ζευγάρι που ανέλαβε την υπεράσπιση του νόμου περί γάμου 
Παρά την απόρριψη και την έλλειψη υποστήριξης από τις GBTΙQ ομάδες, η Mary Bishop και η Sharon Baldwin αρνήθηκαν να υποχωρήσουν στην πάλη τις για το γάμο των λεσβιών στην Οκλαχόμα. Η νομική σταυροφορία τις κράτησε πάνω από μια δεκαετία και πήγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, τελικά προκαλώντας τη νομιμοποίηση του γάμου των λεσβιών σε διάφορες Πολιτείες και επιτρέποντας στις δύο γυναίκες να νυμφευθούν.


5.Πρώϊμες ακτιβίστριες
Γεννημένη το 1899, η Ruth Ellis ήταν μια έγχρωμη εξέχουσα «ανοικτά» λεσβία και έζησε απίστευτα 101 χρόνια.
Αυτή και η συντρόφισά της Babe Franklin ζούσαν μαζί ως εραστριες ήδη από το 1920, και η Ellis έγινε η πρώτη γυναίκα που αγόρασε μια δική της επιχείρηση εκτύπωσης στο Μίτσιγκαν. Το σπίτι τις έγινε στέκι των Αφρο-αμερικανίδων λεσβιών + σε μια εποχή όπου οι διακρίσεις ήταν εξαιρετικά διαδεδομένες.

Το Κέντρο της Ellis Ruth ιδρύθηκε το 1999 ως γραφείο κοινωνικών υπηρεσιών της νεολαίας με αποστολή «να παρέχει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υπηρεσία ασφαλούς κατοίκησης και υποστήριξης για δραπέτιδες, άστεγες, και για τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές που βρίσκονται σε κίνδυνο και για την προβληματιζόμενη λεσβιακή+ νεολαία».


6.Αναδυόμενη κόλαση 
Η Mina Meyer και η Sharon Raphael ήταν μαζί για πάνω από 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κοινής ζωής τις έκαναν εκστρατείες για τις υπηρεσίες υγείας για τις λεσβίες, υπερασπίστηκαν το aids άσυλο και συσπειρώθηκαν στο λεσβιακό γάμο για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις σταυροφορίες τις.

Για την καταπολέμηση Πικετοφοριών από θρησκευτικές Ομάδες, με σύνθημα “Οι λεσβίες να καούν στην κόλαση”, το ζευγάρι φορούσε περήφανα μπλούζες που έγραφαν «Λεσβίες από την Κόλαση» στα συλλαλητήρια.
Ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα για τα δικαιώματα των λεσβιών +, και κατά τις επόμενες χρονιές σύστησαν μια ομάδα λεσβιών βουλευτριών για να φροντίζουν ηλικιωμένες λεσβίες +. Η Mina απεβίωσε το 2016.


7 Διατήρηση της Λεσβιακής Ιστορία
Στη συνέχεια, οι συντρόφισσες Joan Nestle και Deb Edel ίδρυσαν τα Αρχεία Λεσβιακών Ιστοριών, ένας τρόπος διατήρησης των λεσβιακών εγγράφων-ντοκουμέντων και αντικειμένων, από τις βιβλιοθήκης του διαμερίσματός τις το 1974. Σήμερα έχει περισσότερα από 20.000 βιβλία και 12.000 φωτογραφίες που αφορούν τη λεσβιακή ιστορία. 


Την είδηση την βρήκαμε την 1.12.2016 και την μεταφράσαμε από την http://www.pinknews.co.uk/2016/12/01/real-life-lesbian-love-stories-that-changed-the-world/