24 Δεκ 2016

Πώς να γίνουν οι αμβλώσεις σπανιότερες Α'



Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί δεν λειτουργούν. 
Ο εντονότατος έλέγχος των γεννήσεων δημιουργεί την άμβλωση, λέει η Θεοδώρα, μια Ελληνίδα δημόσια υπάλληλος, ήταν "μια απόλυτη αναγκαιότητα, όταν έμεινε έγκυος το περασμένο έτος. Ο σύζυγός της είχε χάσει τη δουλειά του και τα χρήματα ήταν πολύ λίγα για ένα τρίτο παιδί. Η διαδικασία, σε μια ιδιωτική κλινική, ήταν "αποτελεσματική", χρειάστηκε περίπου σε τρεις ώρες. Είναι μια τυπική εμπειρία για μιας μεσαίας τάξης Αθηναία. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποια να έχει κάνει τέσσερις ή πέντε αποβολές, λέει μια γυναικολόγος στην Αθήνα. Στην Ελλάδα η άμβλωση θεωρείται ως μια συνηθισμένη μορφή ελέγχου των γεννήσεων. * 1

Τα περισσότερα σύγχρονα αντισυλληπτικά, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζονται ως αντισυλληπτικά. Περισσότερο από το ήμισυ των έγγαμων Ελληνίδων δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου. Το τράβηγμα και τα προφυλακτικά είναι οι μέθοδοι επιλογής για τα περισσότερα ζευγάρια που προσπαθούν να μην έχουν ένα μωρό-ακόμη και φοιτήτριες-ες ιατρικής, οι οποίες-οι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά αποτυγχάνουν περίπου το ένα πέμπτο των ζευγαριών που εξαρτώνται από αυτά για ένα χρόνο. Οι Ελληνίδες-ες συνήθως πιστεύουν ότι το χάπι και άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά προκαλούν στειρότητα και καρκίνο. *Δυσπιστούν επίσης στις ενδομήτριες συσκευές (ΕΜΣ), πιθανόν επειδή έχουν διδαχθεί ότι τα ταμπόν είναι ανθυγιεινά.

Το ίδιο είδος ανοησίας διατηρεί τα ποσοστά των αμβλώσεων υψηλά και σε πολλές άλλες χώρες. Οι στατιστικές είναι αποσπασματικές, ειδικά σε χώρους όπου πολλές εκτρώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές ή η διαδικασία είναι παράνομη. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Lancet, ένα ιατρικό περιοδικό, εκτιμάται ότι 56 εκατομμύρια αμβλώσεων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, όπου έτσι τελειώνει το ένα τέταρτο του συνόλου των κυήσεων. Ο ετήσιος ρυθμός, 3,5 αμβλώσεις ανά 100 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι μόνο ελαφρώς μικρότερος από ό, τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αν και το ποσοστό των αμβλώσεων είναι σταθερό ή μειώνεται στις περισσότερες πλούσιες χώρες, αυξάνεται στη Λατινική Αμερική και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας (βλέπε διάγραμμα 1). Πρώην κομμουνιστικές χώρες έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Κατά τη σοβιετική περίοδο η άμβλωση ήταν η μόνη μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων, και σε ορισμένες χώρες η μέση γυναίκα έχει κάνει οκτώ με πέντε αποβολές στη διάρκεια της ζωής της. Μέχρι τη στιγμή που η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε ξόδευε περίπου το ήμισυ του προϋπολογισμού της αναπαραγωγικής υγείας της σχετικά με τις αμβλώσεις και σχετικές επιπλοκές. 



Μηδενική ανοχή, μηδενικό αποτέλεσμα
Για πολλές-ους πολιτικούς που είναι κατά της άμβλωσης, η απάντηση στα υψηλά ποσοστά αμβλώσεων είναι να είναι η έκτρωση παράνομη ή πιο δύσκολο για να γίνει. Ο Donald Trump, ένας πρόσφατα νεοφώτιστος στην υπόθεση κατά των εκτρώσεων, έχει υποσχεθεί να διορίσει μια συντηρητική-ο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Πολλές θρησκευτικές ηγέτιδες-ες κεραυνοβολούν τις αμβλώσεις, αν και ο Πάπας Francis εξέφρασε μια ηπιότερη γραμμή της Καθολικής Εκκλησίας ελαφρώς στις 20 Νοεμβρίου. Η άμβλωση παραμένει μια σοβαρή αμαρτία, αλλά οι μετανοημένες μπορούν πλέον να συγχωρεθούν από τις ιερείς της ενορίας και δεν χρειάζεται να πάνε σε έναν επίσκοπο.

Διεθνείς συγκρίσεις δείχνουν ότι οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί συμβάλουν ελάχιστα στο να μειωθεί ο αριθμός των αμβλώσεων. Οι περισσότερες γυναίκες θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ακόμα και στο σημείο να διακινδυνεύσουν τη ζωή τις. Σύμφωνα με τη μελέτη Lancet, η άμβλωση είναι τόσο κοινή σε χώρες όπου είναι παράνομη ή επιτρέπεται μόνο για να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας, όσο κοινή είναι σε εκείνες τις χώρες στις οποίες παρέχεται σε πρώτη ζήτηση.

Σε πολλές χώρες, οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια όταν παραβιάζονται οι κανόνες. Οι περισσότεροι νόμοι είναι αυστηροί στη Λατινική Αμερική, αλλά μια γυναίκα μπορεί να πληρώσει μεγάλο χρηματικό ποσό για να έχει μια ασφαλή παράνομη έκτρωση σε μια ιδιωτική κλινική. *3 (Οι φτωχές πηγαίνουν σε φτηνούς χώρους αμβλώσεων, και μερικές φορές τραυματίζονται σοβαρά ή ακόμη και πεθαίνουν). Στη Νότια Κορέα η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου, ή για να σωθεί η ζωή της γυναίκας. Ακόμα, μια μελέτη για την κυβέρνηση το 2005, εκτιμά ότι το 44% των κυήσεων ματαιώθηκε. Μια 35-χρονη νοικοκυρά στη Σεούλ η οποία έκανε έκτρωση το 2011 λέει ότι απλά πήγε στη γιατρίνα που είχε ξεγεννήσει τα δυο παιδιά της και της είπε ότι ήθελε να κάνει άμβλωση. Οι γυναίκες που τηλεφωνούν στις κλινικές στη Σεούλ για να επιδιώξουν μια έκτρωση τις λένε πως η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται νομικά, αλλά τηλεφωνούν συχνά για να «διαβουλευθούν».

Όταν οι αρχές είναι πιο προσεκτικές, οι γυναίκες πηγαίνουν συχνά στο εξωτερικό ή να αγοράζουν χάπια άμβλωσης στη μαύρη αγορά. Οι Ιρλανδές, Πολωνές και οι Μαλτέζες μπορούν εύκολα να κάνουν αμβλώσεις αλλού στην Ευρώπη. Το 2015 περίπου 3.500 γυναίκες που έδωσαν ιρλανδική διεύθυνση έκαναν αμβλώσεις στις δημόσιες κλινικές της Αγγλίας. Στο διαδίκτυο έχει κατασταθαθεί ευκολότερο να οργανώσεις μια ασφαλή άμβλωση. Οι γυναίκες στο Web Women on Web, μια ολλανδική ομάδα υπέρ των εκτρωσεων, προσφέρει online συμβουλές σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσετε την μισοπροστόλη και τη μιφεπριστόνη, ένα συνδυασμό φαρμάκων που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τις αμβλώσεις κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Κυκλοφορεί -Διατίθεται σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής η μισοπροστόλη είναι διαθέσιμη ως θεραπεία για τα έλκη του στομάχου. Για να αποφευχθεί η υποψία, μια γυναίκα μπορεί να ζητήσει από μια ηλικιωμένη συγγένισα να της αγοράσει τα φάρμακα.

Οι ομάδες κατά των αμβλώσεων έχουν πληθύνει σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια. Αγωνίζονται να θεσπίσουν απαγορεύσεις. Τον Οκτώβριο συντηρητικοί πολιτικοί στην Πολωνία, όπου η άμβλωση είναι διαθέσιμη μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, υποστήριξαν ένα νομοσχέδιο για να τις απαγορεύσει εντελώς, ακολούθησαν μεγάλες διαδηλώσεις. Οι γυναίκες βάδισαν κυματίζοντας κρεμάστρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να κάνει μια γυναίκα μόνη της άμβλώση. Όταν ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησε την απαγόρευση στη Ρωσία, ο υπουργός Υγείας της χώρας εξήγησε ότι αυτό είχε δοκιμαστεί για μια περίοδο υπό τον Στάλιν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους από παράνομες αμβλώσεις, αλλά καμία αλλαγή στο ποσοστό των γεννήσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο που θα διορισθεί από τον κ. Trump θα κάνει μικρή διαφορά με το δίκαιο των αμβλώσεων Αμερικής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το δικαστήριο έχει μια σταθερή πλειοψηφία που διατηρεί νόμιμη την άμβλωση.

Όσες κάνουν εκστρατείες κατά των αμβλώσεων έχουν καταφέρει να κάνουν οι αμβλώσεις να γίνονται πιο δύσκολα. Σε ορισμένες Πολιτείες μια γυναίκα που αναζητά να κάνει άμβλωση πρέπει να πει ότι θα μπορούσε να της προκαλέσει καρκίνο η εγκυμοσύνη, ένας ισχυρισμός που δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και διάφορες άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες έχουν κάνει υποχρεωτική τη παροχή συμβουλών και «περιόδους περισυλλογής» αρκετές ημέρες πριν να μπορεί να πραγματοποιηθεί   μια έκτρωση.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ρωσίας περιγράφουν την έκτρωση ως "δολοφονία ενός ζωντανού παιδιού" και δίνουν εντολή η σύμβουλος να "ξυπνήσει  μητρικά συναισθήματα", να πείσει τη γυναίκα για την ανηθικότητα και τη σκληρότητα" των αμβλώσεων και να την οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να βρεθούν τα μέσα για να μεγαλώσει το μωρό . 


Η απόδειξη της επιτυχίας είναι εύθραυστη.
Οι αμβλώσεις μειώθηκαν ελαφρά, όταν η πολιτεία του Μισισιπή επέμεινε στην παροχή συμβουλών και μια περίοδο αναμονής, αλλά το ποσοστό αμβλώσεων που πραγματοποιούνται μετά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε και περισσότερες γυναίκες ταξιδέψαν σε άλλες Πολιτείες.

Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ.


Την είδηση την ρήκαμε στις 3.12.16 και την μεταφράσαμε από την http://www.economist.com/news/international/21711025-bans-and-restrictions-do-not-work-superior-birth-control-does-how-make-abortion-rarer?zid=318&ah=ac379c09c1c3fb67e0e8fd1964d5247f 

* 1 Η Ελλάδα γενικώς δεν ενημερώνει για το σεξ κ γύρω από αυτό, θεωρείται ταμπού. Σχολεία, γιατρίνες, Εκκλησία, εφημερίδες, ΜΚΟ δεν σχολιάζουν δημόσια την άμβλωση.

* 2 Η ιατρική ή φαρμακευτική κοινότητα δεν δημοσοιοποιεί έρευνες για τα χάπια και τα σπιράλ και επειδή στο παρελθόν δημιουργήθηκαν ορμονικά προβλήματα, κακή διάθεση σε γυναίκες που έπαιρναν το χάπι ή ακόμη και αθένειες οι γυναίκες σταμάτησαν να  τα χρησιμοποιούν. Ενώ υπάρχει και γυναικείο προφυλακτικό δεν υπάρχει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα ακόμη και η χρήση προφυλακτικού να εξαρτάται από τον σύντροφο. 
Οι εταιρείες αλλά και ΜΚΟ του εξωτερικού δείχνουν πως η χρήση δύο προφυλακτικών μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και τη μετάδοση Σεξουαλικής Νόσου. 

Σε στατιστικές διαβάζουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εφήβων κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό επειδή δήθεν εμποδίζει τη στύση ή νοιώθουν να μεσολαβει η αίσθηση του λάτεξ και αυτό επίσης εμποδίζει τη στυση. 
Πριν λίγα χρόνια ΜΚΟ βρήκε πως οι πελάτες πληρώνουν διπλή και τριπλή τιμή για συνεβρεθούν με τις εργαζόμενες του σεξ. Οι πριν μερικά χρόνια συλήψεις οροθετικών γυναικών το επιβεβαίωσαν επί υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου.Όσο για το σπιραλ η μη σωστή τοποθέτησή του στη μήτρα προκάλεσε επίσης άρνηση και για κάποιες παρά τη σωστή τοποθέτηση του σπιράλ το υλικό με οποίο ήταν φτιαγμένο (χάλκός) επέφερε δυσκολίες αν όχι σοβαρές μολύνσεις. Ακόμη επισήμως δεν ξέρουμε αν το υλικό άλλαξε. Η ανυπαρξία ή μη προώθηση ανδρικών αντισυλληπτικών δείχνει την πατριαρχική-σεξιστική αντίληψη για την αντισύλληψη.

* 3 Όπου η άμβλωση είναι παράνομη οι γυναίκες όσο και αν πλρώσουν δεν εξασφαλίζουν ασφαλή άμβλωση άλλά ούτε κ νομική προστασίαα για τυχόν ιατρικό λάθος ή επιπλοκές.