31 Οκτ 2012

Διαφωνίες για τον λεσβιακό γάμο στη Γαλλία


Στα «όπλα» οι Γαλλίδες συντηρητικές για τους λεσβιακούς γάμους

Η πρόθεση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να νομιμοποιήσει το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου σήμανε την έναρξη μιας οξείας αντιπαράθεσης, όχι μόνο αριστερών – δεξιών, αλλά και ανάμεσα στην αστική Γαλλία και το «βαθύ κράτος» της συντηρητικής γαλλικής αγροτικής επαρχίας.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, εξαπέλυσε δριμεία κριτική εχτές καλώντας για διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια της αριστεράς που απειλούν – όπως δήλωσε – «τους αξιακούς πυλώνες της γαλλικής κοινωνίας».

Εξήγγειλε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που κερδίσει την μάχη για την προεδρία του κόμματος τον επόμενο μήνα, θα καλέσει τις δεξιές ψηφοφόρους να διοργανώσουν μαζικές διαμαρτυρίες προκειμένου να προφυλάξουν «το μέλλον των παιδιών της Γαλλίας». Αναφέρθηκε, ως παράδειγμα προς μίμηση, στις μεγάλες – επιτυχημένες- δεξιές διαδηλώσεις ενάντια στην απαγόρευση των Καθολικών σχολείων το 1984.

Από την μεριά τους, οι πολιτευτίνες της επαρχίας – όχι όλες δεξιές – κάνουν αγώνα για την θέσπιση μιας «συνειδησιακής ρήτρας», με βάση την οποία θα δίνεται σε δημαρχίνες χωριών και κωμοπόλεων το δικαίωμα άρνησης τέλεσης πολιτικών γάμων ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, όταν αυτοί γίνουν νόμιμοι, όπως αναμένεται, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου ήταν μέρος του προεκλογικού προγράμματος του Ολάντ την περασμένη άνοιξη. Το ζήτημα μετεξελίχθη σε «καυτή πατάτα» τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Η λεσβιακότητα είναι ευρέως αποδεκτή στις αστικές περιοχές, όμως η προκατάληψη συνεχίζει να είναι έντονη στις αγροτικές περιοχές και στους κόλπους της Καθολικής και συντηρητικής δεξιάς. 

Σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα ώστε να τροποποιηθεί ο Αστικός Κώδικας – το οικογενειακό δίκαιο του οποίου χρονολογείται από τα χρόνια του Ναπολέοντα – και να επιτραπούν οι γάμοι στα λεσβιακά ζευγάρια. Ο νέος νόμος επίσης αναμένεται να απεμπολήσει στη Γαλλία νομικούς όρους όπως «μητέρα» και «πατέρας», αναγνωρίζοντας μονάχα τον όρο «γονείς».

Ο προτεινόμενος νόμος προκάλεσε σκεπτικισμό και στην αριστερή πτέρυγα σχετικά με το κατά πόσο το γαλλικό κράτος θα ενθαρρύνει ή θα βοηθήσει τα γκέι ζευγάρια να «κάνουν» παιδιά (μέσω παρένθετης μητέρας) ή να παιδοθετήσουν τα λεσβιακά ζευγάρια. Αυτή ακριβώς η διαμάχη – καθώς η πιθανή αντισυνταγματικότητα του νόμου – έπεισαν τον Ολάντ να αναβάλει την πρώτη εξέταση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Μετά από μια πρώτη ανάγνωση, το θέμα αναβλήθηκε από το Δεκέμβρη που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί προς κάποια άλλη στιγμή τη προσεχή χρονιά. Τώρα πάντως αναμένεται ότι ο νέος νόμος θα δίνει στα λεσβιακά ζευγάρια ίσα δικαιώματα σε ότι αφορά την παιδοθεσία. Πάραυτα – όπως ζήτησαν μερικές εκπρόσωποι του λεσβιακού κινήματος – δεν θα προσφέρει δωρεάν ιατρική υποστήριξη στα λεσβιακά ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδιά με την μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης.

Η κεντροδεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση εστίασαν περισσότερο στα νέα «οικογενειακά πρότυπα» που θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου νόμου, παρά στις αρχές του ίδιου του λεσβιακού γάμου. Οι περισσότερες πολιτικίνες του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP), προσπαθούν να αποφύγουν το χαρακτηρισμό τις ως αντί – λεσβιακές, διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε το πολιτικό τις προφίλ.

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι πολιτικίνες του UMP τόσο προσεκτικές. Ο δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού, Φρανσουά Λεμπέλ - ο οποίος πάντρεψε τον Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι τον Φεβρουάριο του 2008 – ανέφερε στο ενημερωτικό φυλλάδιο του δημαρχείου του αυτό το μήνα ότι ο λεσβιακός γάμος θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την παιδοφίλια, την πολυγαμία και την αιμομιξία.

Ωστόσο η μεγαλύτερη μάχη σχετικά με τον λεσβιακό γάμο θα δοθεί ανάμεσα στην αστική και στην αγροτική Γαλλία, παρά ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά. Μερικές από τις 36χιλιάδες δημαρχίνες χωριών και κωμοπόλεων άρχισαν να αγωνίζονται για το δικαίωμα να αρνούνται την τέλεση γάμων λεσβιακών ζευγαριών στα δημαρχεία τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.10.12 από την theinsider.gr γραμμένη από τον Στέλιος Παπαναστασίου στην http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22111:sta-loplar-oi-galloi-syntiritikoi-gia-toys-omofylofilikoys-gamoys&catid=52:world&Itemid=79