19 Νοε 2015

Απόφαση για την ισότητα του γάμου του Δικαστή Posner 21

Η υπόθεση Appling κατά Doyle, 826 NW2d 666 (Wis. App. 2012), επιβεβαίωσε στις, 2014 WI 96 (Ουισκόνσιν 31 Ιουλίου 2014). Πράγματι, αυτό είναι ό,τι έκρινε το δικαστήριο. Επεσήμανε ότι το κεφάλαιο 770 δεν προσδιορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών σε μια σύμφωνο συμβίωσης. Καλύτερα να δείτε τις διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσώπων που έχουν τελέσει γάμο και να δείτε αν μια διάταξη που έχετε απορίες σχετικά με το αν αυτή εφαρμόζεται ρητά και στο Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως είναι για παράδειγμα η διάταξη που δίνει στην επιζώσα σύζυγο του θανόντος συζύγου ποσοστό του σπιτιού τους. 826 N.W.2d στο 668. Αλλά καθώς το δικαστήριο εξήγησε περαιτέρω, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όσων έχουν σύμφωνο συμβίωσης είναι πολύ πιο περιορισμένες από ό,τι όσων έχουν τελέσει γάμο. Δείτε id. at 682 - 86. (Για παράδειγμα, μόνο οι σύζυγοι μπορούν να παιδοθετήσουν από κοινού. Id. at 685). Θα πρέπει να είναι πολύ πιο περιορισμένες-οι, λόγω της συνταγματικής διάταξης της Πολιτείας όπως αναφέρθηκε παραπάνω ότι “ένα νομικό καθεστώς ταυτόσημο ή ουσιωδώς όμοιο με εκείνο του γάμου για τα άγαμα πρόσωπα δεν είναι έγκυρο ή αναγνωρισμένο". Wis. Const. Art. XIII, § 13. Το Σύμφωνο Συμβίωσης στο Ουισκόνσιν δεν είναι και δεν μπορεί να είναι γάμος με ένα άλλο όνομα.

Είναι αλήθεια ότι επειδή η Πολιτεία δεν θεωρεί τον Lbtiq γάμο που έγινε σε άλλες Πολιτείες ως απολύτως άκυρο, (αν και δεν "αναγνωρίζονται" στο Wisconsin), οι πολίτισες του Wisconsin που έχουν κάνει Lbtiq γάμο σε Πολιτείες στις οποίες οι γάμοι αυτοί είναι νόμιμοι δεν αποκλείονται από το να λάβουν μερικά από τα ομοσπονδιακά οφέλη, τα οποία ισχύουν για τα νομίμως έγγαμα πρόσωπα (περιλαμβανομένων των μερών ενός Lbtiq γάμου). Όχι όλα αυτά τα οφέλη, ωστόσο, επειδή ορισμένα από αυτά περιορίζονται από τον ομοσπονδιακό νόμο για τα πρόσωπα που διαμένουν σε μια Πολιτεία στην οποία οι γάμοι της [συγκεκριμένης Πολιτείας] αναγνωρίζονται. Σε αυτά [τα οφέλη] περιλαμβάνονται οι παροχές του νόμου Οικογενειακής και Ιατρικής Αδείας, δείτε 29 CFR § 825.122 (b), καθώς και την πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης της-του συζύγου. Δείτε 42 U.S.C. § 416 (h) (1) (Α) (i).

Δείτε λοιπόν τι έχει κάνει η Πολιτεία: αυτή έχει ρίξει ένα ψίχουλο στα Lbtiq ζευγάρια, αφαιρώντας τους όχι μόνο πολλά από τα δικαιώματα και πολλά από τα οφέλη του γάμου αλλά φυσικά και τον όρο [γάμος]. Φανταστείτε εάν το 1960 οι Πολιτείες που απαγόρευαν το γάμο ζευγαριών διαφορετικής φυλής, έλεγαν σε αυτά τα ζευγάρια: "μπορείτε να έχετε σύμφωνο συμβίωσης που δημιουργεί τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του γάμου, αλλά μπορείτε να το αποκαλείτε μόνο "Πολιτική Ένωση" ή "Σύμφωνο Συμβίωσης".
"Ο όρος "γάμος” χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ενώσεις [προσώπων] ίδιας φυλής". Αυτό θα δίνει στα ζευγάρια διαφορετικής φυλής πολύ περισσότερα από ότι το συνταγματικό Σύμφωνο Συμβίωσης του Ουισκόνσιν δίνει στα Lbtiq ζευγάρια. Ωστόσο, η παρακράτηση του όρου "γάμος" θα μπορούσε να θεωρηθεί βαθιά προσβλητική, και, μην έχοντας καμία δικαιολογία, πλην της μισαλλοδοξίας-φανατισμού, θα ακυρωθεί ως άρνηση της ίσης προστασίας.

Η πιο χαρακτηριστικά αυθαίρετη μεταχείριση της Πολιτείας του Ουισκόνσιν προς τα Lbtiq ζευγάριια είναι η άρνησή της να επιτρέψει στα ζευγάρια που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης να παιδοθετούν από κοινού, όπως επιτρέπεται να κάνουν ετερό έγγαμα ζευγάρια (και στην Ιντιάνα, ακόμη και τα ετερό άγαμα ζευγάρια μπορούν). Η άρνηση βλάπτει τα παιδιά, λέγοντάς τις-τους ότι δεν έχουν δύο γονείς, όπως και τα άλλα παιδιά, και βλάπτει την γονέα που δεν είναι η θετή γονέας, στερώντας από αυτήν-ον το νομικό καθεστώτος της γονεϊκότητας. Η Πολιτεία δεν προσφέρει καμία αιτιολόγηση.

Το εναπομείναν επιχείρημα του Wisconsin είναι ότι η απαγόρευση του Lbtiq γάμου είναι το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας - η θέσπιση μιας συνταγματικής απαγόρευσης από τη λαϊκή ψήφο. Αλλά oι Lbtiq είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού της Πολιτείας, το 2,8% καθώς είπαμε, ομαδοποιόντας τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές, και τράνς με τους γκέι. Μειονότητες που καταπατούνται τα [δικαιώματα] τις από την δημοκρατική διαδικασία πρέπει να προσφεύγουν στα δικαστήρια, η προσφυγή ονομάζεται συνταγματικό δίκαιο.


Βρίσκεστε στο ΚΑ' μέρος για να βρεθείτε ΚΒ' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.9.2014 και την μεταφράσαμε από την https://38.media.tumblr.com/8532fff79925c630d5c361560cf8f717/tumblr_njxejpmnrT1s2yegdo1_r1_400.gif